Anasayfa

 Kedilerde Soğuk Algınlığı Rahatsızlıkları

Pek belli etmeseler de kediler de grip, nezle gibi soğukla alakalı rahatsızlıklara yakalanabilirler. Bunun yanında sıklıkla, hapşırma, burun akıntısı, halsizlik gibi tıpkı bizlerin yaşadığı semptomları çok belli etmeseler de sıklıkla yaşarlar. Bu tip hastalıklar tamamen soğuk etkisi olmayıp, viral enfeksiyon hastalıklarının baş göstermesiyle gerçekleşir. Kedilerden köpeklere geçmesi çok olası değildir fakat kediler arası birbirlerine bulaş oranı yüksek olup, havada virüslere bağlı damlacıkları soluması ve yutması sonucu soğuk algınlığını kapabilirler. Kalabalık kedilerin yaşadığı ortamda daha çok karşılaşılan bu durum, hasta kedilerden sağlıklı kedilere geçmesi şeklinde yayılır.

Kedilerde Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?

Kedi dostlarımızın genel olarak göstereceği belirtilerin çoğu biz insanlara benzer özellikler göstermektedir. Sadece duygularını sakladıkları gibi yaşadıkları semptomları da gizleyebilmeleri nedeniyle dikkatli şekilde takip etme konusu biz sahiplerinin sorumluluğundadır.

  • Hapşırık
  • Burun tıkanıklığı
  • Zor nefes alma
  • Halsizlik, enerji düşüklüğü
  • Burun akıntısı ve göz yaşarması
  • Normalden fazla uyku hali
  • İştahta azalma
  • Göz bebeklerinin büyümesi
  • Yüksek derece ateş
  • Vücutta sıvı kaybı

Kedilerde Soğuk Algınlığının Önüne Geçin

Düzenli aşıları yapılan, sağlıklı beslenen, temiz ortamda yaşayan, gerekli vitamin-mineral takviyeleri yapılan bir kedinin kolay kolay hasta olması ihtimaller dahilinde değildir. Özellikle karma aşılar adından da anlaşılacağı üzere birçok virüs ve enfeksiyona karşı kedinizi koruyacaktır. Bu nedenle düzenli olarak aşıların yapılması son derece önem arz etmektedir. Dostunuzu sadece soğuk mevsimlerde değil her daim sağlığı konusunda emin olamadığınız kedilerle bir araya getirmeyin. Dışarı gezdirmeye çıkardığınız bir ritüele sahip bir kedi sahibiyseniz mutlaka göz önünden ayırmayın. Evinizi sık sık havalandırın. Ortamın tozlu ve kirli olmaması adına rutin temizliğinizi ihmal etmeyin. Evcil dostunuzun evini, tuvaletini ve yattığı yerleri mutlaka temiz tutun. Dostunuzun bağışıklık sistemini güçlendirici ekstra besin takviyeleri kullanmaktan çekinmeyin. Olası semptomlardan birini yaşadığı takdirde hem soğuk algınlığı hem de başka bir hastalığın erken teşhisi adına veteriner hekiminizden destek alın.

Soğuk Algınlığında Ne Zaman Veteriner Hekime Gitmelisiniz?

Tüm dediklerimize dikkat etmenize rağmen dostunuz hasta olduysa panik ya da telaş yapmadan 7-10 gün içerisinde kendisini toparlayabilir. Gerekli, bakım, takviye, sevgi ve ilgiyle kendisini kısa sürede toparlayacaktır. Fakat daha uzun süren hastalık sürecinde, soğuk algınlığının zatürreye çevirip, akciğerlerine inme riskini de bertaraf etmek adına uzman desteği almanız gerekecektir. 10 günün üzerindeki ciddi derecede ki öksürük, nefes alma zorluğu, akıntının azalmaması ve iştahsızlığın hala devam ediyor olması çok daha ileri seviyedeki sorunların habercisidir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X