Anasayfa

 Kedilerde Strese Bağlı Rahatsızlıklar Nelerdir?

İnsanlar nasıl ki strese, bunalıma ve depresyona girdiğinde birtakım rahatsızlıklar yaşıyor ise can dostlarımız hayvanlar da aynı stres ve bunalımdan dolayı rahatsızlanıp hastalanabilirler. Bu rahatsızlıklarının sebebi ilgi görememeleri, eve yabancı bir insanın ve hayvanın girmesi, onları huzursuz edecek cisim ve maddelerin ortalıkta olması olabilir. Bu durum kedinizin bağışıklık sistemini de son derece olumsuz etkileyen etkenlerdendir. Bağışıklıkları düşen kedilerinizin hastalanma ve rahatsızlanma ihtimalleri de artacaktır.

Bu ihtimalleri azaltmak adına kedinizin stres yaşadığını hissediyorsanız veya düşünüyorsanız. Kedinizin neyden rahatsız olduğunu tespit edip onu ortadan kaldırarak daha fazla stres altında kalmasını engelleyebilirsiniz peki nedir bu kedilerde strese bağlı rahatsızlıklar?

  1. Strese bağlı davranış bozuklukları: Kedinizde strese bağlı davranış bozuklukları görülebilir. Bu davranış bozuklukları; tuvaleti dışına dışkılama, eşyalara zarar verme, saldırganlaşma, sürekli miyavlama ve tıslama gibi daha önce yapmadığı anormal davranışlar olabilir.
  2. Egmeza ve dermatit: Stresten dolayı kendini daha fazla kaşımaları yaralanmalara, pullanmalara, kanamalara ve tüy dökülmelerine sebebiyet verir.
  3. FLUDT: Alt üriner sisteminde birtakım rahatsızlıklar olması neticesinde dışkılamaması veya dışkılayamaması da strese bağlı gelişebilen rahatsızlıklardandır.
  4. Astım: Nefes yetmezliği veya astıma da sebebiyet verebilir aşırı hızlı nefes alışverişleri ve ağzını açıp dili dışarıda nefes alıp vermesi gibi sebepler astım olma ihtimalini arttırır.

Veteriner Hekim Kontorlü Çok Önemli

Bu anormal olan stres durumunun gereğinden fazla uzun sürmesi kedinizin sağlığı açısından oldukça olumsuzdur. Fark ettiğiniz en kısa süre içerisinde stres unsuru olan o şeyi kedinizden uzaklaştırmanız oldukça önemlidir. Aksi takdirde aşırı stres durumundan dolayı sürekli geçmeyen bir rahatsızla veyahut can kaybıyla karşılaşmanız bile oldukça olasıdır. Stresli bir durumun kedinizin ölümüyle sonuçlanmayacağını düşünmeyin bağışıklık sistemi düşmüş bir kedi olabilecek her rahatsızlığa açıktır.

Kedinizde stresten kurtulmak adına ona güvenli bir alan ve ortam sağlamanız oldukça etkili olacaktır. Stresi azaltıcı kokular veya tütsü kullanımı da stresini azaltmada etkili görünüyor. Veterinerinize danışarak ilaç kullanımına başlamakta son derece etkili bir yöntemdir. Stres azaltıcı malt, yaş mama, sıvı losyon ve ense damlası kullanımının da kedilerde stres azaltıcı etkileri olduğu görülmektedir.

Kedinizin ve kendinizin sağlıklı yaşaması adına güvenli bir ortam sağlamanız kedinizin hastalanma riskini de bağışıklığının düşmesi riskini de azaltacak hatta yok edecek etkenlerdendir. Bu sebepten kedinizin olumsuz bir duruma nasıl tepki verdiğini gözlemlemeniz oldukça önemlidir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X