Anasayfa

 Kedilerde Zehirlenme Belirtileri, Yapılması Gerekenler

Kedilerin etraflarını keşfetme ve yasaklı olan şeyleri kontrol etme isteği kimi zaman başlarını belaya sokabilmektedir. Eğer bir kedi sahibiyseniz ömür boyu yaramaz bir çocukla yaşıyormuşçasına temkinli, dikkatli ve güvenlik önlemlerini alarak yaşamanız gerektiğini unutmamalısınız. Zehirlenme türü balkonunuzdaki saksı içerisindeki bir bitki, banyonuzda duran deterjan kovası, çöp kutusundaki bozulmuş yiyeceklerin karıştırılması sonucu ortalığa dökülmesi ya da çok daha başkaca sebep olabilir. Evinizin güvenlik önlemlerini alırken sadece balkondaki file ya da pencerelere yaptırılan sinek olarak düşünmemeli ve diğer güvenlik önlemlerinin de peşine düşmelisiniz.

İçgüdüsel olarak meraklı kedi dostlarımızın, “Zehirlendiğini Nasıl Anlayabilir?” ya da “Zehirlendiğinde Neler Yapabilirsiniz” gelin konumuzun detaylarına hızlıca göz atalım!

 

Kedilerde Zehirlenme Belirtisi ya da Belirtileri Nelerdir?

Kedilerin zehirlenme belirtileri etki eden maddeye, onun miktarına ve kedinin bünyesine göre değişkenlik gösterecektir. Temel olarak belirtisi birçok kedide aynı şekilde cereyan edecektir. Dikkatinizi çekmek istediğimiz bir başka nokta ise bu tip zehirlenmeler kalıcı hasarlar yaşanması ve hatta ölümcül olabilir. En ufak belirtide ise zehirlenmeden emin olunduysa acilen profesyonel destek almanız gerekir.

  • Kusma
  • Nefes almada güçlük
  • İshal
  • İştahın kaybolması
  • Dengesiz davranış ve hareketler
  • Değişik sesler çıkartma
  • Halsiz ve depresif ruh hali

Kediniz Zehirlendiğinde Yapmanız Gerekenler

Zehirlenmeden önce olası kazaların yaşanabileceği ürünlere karşı önlem almak için elinizden geleni yapmalısınız. Eğer söz dinlemeyen ve her yeri karıştırıp bir şekilde yememesi ya da yutmaması gereken bir şeye maruz kaldığını varsayarsak, ilk işiniz veteriner hekim yolu olacaktır. Hepsinden önce zehirlenmeye neden olan şeyin bulunması ve ilk kontrolde hekiminize bu konu hakkında ön bilgi verebilecek duruma gelmeniz de tedavi sürecini hızlandırma açısından önemli hale gelecektir. Bir hap yuttuysa yuttuğu hapı bulmalı ve ne kadarını tükettiğini hesaplamalısınız. Eğer imkanlar dahilinde telefon üzerinden bilgi alışverişi yapabiliyorsanız hekiminiz sizi en doğru şekilde soruları ve yönlendireceği talimatlarla dostunuzun yaşayacağı zararları minimize etmeye çalışacaktır.

Kedinizle yola çıkarken dostunuzun korkmuş ve bunun akabinde son derece agresif olacağını göz ardı etmemelisiniz. Kutusunda kendisini güvende hissedeceği şekilde, sarsıntı yaşatmadan yola hızlıca çıkmanız önemlidir. Şiddetli zehirlenmelerde veteriner, kedinizin müşahede altında kalmasını isteyebileceği gibi yapılan müdahale sonrası aynı gün içerisinde evinize dönebileceğinizi ve bu acı tecrübeyle istemeden olsa yüzleşmiş olarak ileri ki günlerde daha dikkatli davranacağınızdan şüphemiz yok!

 


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X