Anasayfa

 Kedileri İshal Yapan Besinler Hangileridir?

Minik patili dostlarımız birçok besinden direkt olarak etkilenebilir. Sizlerin faydalı ya da seveceğini düşündüğünüz besinler aslında zararlı olabilir. Bunlara dikkat ediyor musunuz? Kedilerin beslenme durumu onların konforu için hayatlarındaki en önemli hususlardan bir tanesidir. Bu içeriğimizde kedi dostlarımızı ishal yapan besinlere göz atacağız. Kedi ishali probleminde en çok görülen sebep beslenmeye bağlıdır. Kedi dostlarımızın bozuk ya da bayat besinler tüketmesi, mamalarındaki değişim ishal olmasındaki ana sebeplerden yalnızca ikisidir. Kedi dostlarımızda ishal, dışkı ya da dışkı miktarındaki artış, dışkının sululuğu ve sıklığı anlamına gelmektedir. Bazı kedi dostlarımızın bağırsak hareketleri çok daha sert iken bazı kedi dostlarımızın çok daha yumuşak bir bağırsak hareketi vardır. Bununla birlikte kedi dostlarımızın dışkı yapısı da elbette yedikleri yiyeceklere göre değişebilir. Kedi dostlarımızın normal dışkalama şeklini bilirseniz farklı bir durumda fark edilebilirlik oranınız çok daha fazla artacaktır. Minik patili dostlarımızın tuvalet kabının içinde normalden daha sıvı bir dışkı gördüğünüz zaman ishal olduğunu anlamanız mümkündür. Kedi ishali kronik ya da akut ve ince bağırsak ya da kalın bağırsak olarak sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırmayı en iyi yapacak kişi veteriner hekimlerdir. Onlar en iyi tedavi yöntemini belirleyecektir.

Kedileri İshal Yapan Besinler

"Kedim neden ishal oldu?" sorusunun cevabındaki ana sebebin besinler olduğunu söylemiştik. Kedi dostlarımız için zararlı ve çeşitli besinler bulunur. Bunlardan bazılarını aşağıda sıralamak istedik.

  • Parça Kemik ya da Yağ: Yağlar ve kemik genelde sofra artığı olarak ortaya çıkmaktadır. Kedi dostlarımızda kusma, ishal, bağırsak rahatsızlıkları ya da ishale sebep olduğu bilinmektedir.
  • Süt ve Süt Ürünleri: Halk arasında bilinen en büyük yanlış kedilere süt verilmesidir. Laktoz intoleransından dolayı kedilere süt verilmesi yanlış bir davranış olabilir. Kedi dostlarımıza süt ya da süt ürünlerinin verilmesi ishal olmalarına sebebiyet verir. Kedi dostlarımız için anne sütü en sağlıklı olanıdır. Özellikle yetişkin kedi dostlarımız laktozu sindiremezler.
  • Çikolata: Bizlerin çok sevdiği çikolata kediler için ateş, anormal kalp ritmi, kas titremesi ve su ihtiyacında artış gibi birçok sağlık sorununa sebebiyet verebilir. Kedi dostlarımızın çikolata tüketmesi ölümcül sonuçlara sebebiyet verebilir.
  • Kafeinli İçecekler: Özellikle belirtmek istedik ki kafeinli içeçeklerde metilksantin isimli madde bulunur. Bu madde kedi dostlarımız için çok tehlikelidir. Özellikle bitter çikolata beyaz ve sütlü çikolatadan daha tehlikelidir.
  • Çiğ Yumurta, Et ve Kemik: Çiğ yumurta, et ve kemik tüketimi insanlarda olduğu üzere kedi dostlarımız için de son derece zararlıdır. Çiğ yumurta ve et tüketilmesi salmonellaya neden olabilir. Bu hastalıklarda da ishal en baş gösteren rahatsızlıktır.

Lütfen kedinizin ishal olduğundan şüphe ediyorsanız veteriner hekime başvurmayı unutmayın. Eksiksiz bir tanı ve tedavi onları iyi edecektir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X