Günümüz sevimli antidepresanları olan kediler Türkiye’nin her yerinde karşımıza çıkıyor. İmkânı olan ve onlara sıcak bir yuva vermek isteyen kediseverler ise bu sevimli canavarlara evlerini açıyor, bir dediklerini iki etmiyor.
Bilimsel araştırmalar kedilerin insan sağlığı ve özellikle insan ruh sağlığı için faydalı olduğunu kanıtlamış durumda. Örneğin kediler 20-50 hertz arasında mırıldanarak yaydıkları düşük frekanslarla insan derisinin sinir uçlarından geçiş sağlayabildiği için doğrudan bir insanla etkileşim sağlayabiliyor. Çalışmalara göre bu frekanslar stres azaltıcı unsurunun yanı sıra kalp krizi geçirme olasılığınızı ortalama %40 azaltıyor. Kedi mırlamaları kan basıncını düşürüyor ve özellikle kemik ve kas yapınıza fayda sağlıyor. Mırlamalar beyinde glikoz ve oksijen tüketiminin artmasına neden olduğu için olumlu duygular ve mutluluk hormonu salgılanmasına yol açıyor. Kişilerde yalnızlık korkunuzu azaltıyor. Peki siz kedinizi bu kadar severken, kediniz sizi seviyor mu?
Kedinizin sizi sevdiğini nasıl anlarsınız?
Öncelikle kedi davranışlarını inceleyen iki bilimsel örnekle kedi davranışları hakkında bilgi sahibi olalım.
Prof. Pemala J.Perry kedilerin insanlarla olan ilişkileri hakkında Cornell Üniversitesinde yaptığı bir çalışmada, bir ev kedisinin davranışlarını anlamlandırmaya çalıştı. Bir odaya kedi ile bağlantılı unsurları rasgele yaydı. Bu unsurlar kedinin sahibi, oyuncaklar, mama ve kedinin koku bıraktığı herhangi birkaç eşya olarak sıralandı. Araştırmada kullanılan kedi her odaya bırakıldığında sayısız defa ilk olarak sahibini seçerek ona kendini sevdirmeye çalıştıktan sonra zaman zaman daha sonra çeşitli eşyalara yöneldi.
Oregon Üniversitesi tarafından yapılan başka bir deneyde ise yine yüzden fazla kedinin (yetişkin ve yavru) her birinin öncelikle insanları seçtiğini ve mama ya da oyuncaklarının onların ilk tercihi olmadığı tespit edildi. Kedilerin sosyal ve insancıl yaratıklar olduğunu net bir şekilde gözlemleyen bu araştırmalar aynı zamanda kedilerin seçici yapılarını da çok net gözlemleyebildi. Her kedi belirli insanlarla iletişim kurmak istedi ve bazıları ise seçtikleri kişiler dışındaki bireylere agresif tavırlar sergiledi. Kedilerle iletişime geçmek köpekler kadar kolay değildi çünkü kediler yetişkin insanlar gibi sosyalleşeceği insanları seçiyor ve onlara doğrudan çocuksu bir yaklaşımla değil daha bilinçli olarak yaklaşıyorlardı.
Sokakta beslediğiniz kedileri düşününce, düzenli olarak bir kap yemek verildiğinde önce mama veren kişinin ayaklarına sürtünen, kafasını size sürtmeye çalışarak mırlayan kedileri şimdi daha iyi anlıyor olmalısınız.
Kedilerin sizi sevdiğini gösteren davranışları nelerdir?
- Sizi sürekli takip ederler.
- Mırıldarlar
- Sizi yalarlar.
- Üstünüze çıkmak isterler.
- Size kafası ile hafif vuruşlar yaparlar.
- Karınlarını size gösterirler ve yanınızda gerinirler veya yuvarlanırlar.
- Dışarı çıkmanızı engellemek için kapı eşiklerinde dururlar, sizden ayrı kalmak istemezler ve eve gelince sizi karşılarlar.
- Çeşitli nesneler getirerek önünüze koyarlar. (Bu bir av da olabilir korkmayın ör: böcek, fare vb.)
- Kuyruğunu kaldırıp (soru işareti gibi) size bakarak ayaklarınıza sürtünürler.
- Sizi korumak ister ve tuvalete gittiğinizi anlarsa sizi her zaman kapıda beklerler.
- Size temas etmek için sürekli yakınınızda dururlar yada gözlerini sizden ayırmadan sürekli size baktıklarını görürsünüz.
- Kedi öpücüğü olarak bilinen küçük göz kırpmaları yaparlar.
- Kediniz ona hunharca dokunmanıza izin verir.
- Asla canı yanmadıkça size zarar verecek şekilde ısırmazlar.
- Kaçmazlar ve onunla aynı yerde yaşamanızdan mutluluk duyarlar.
- Kedi masajı olarak bilinen patileri ile size baskılar uygularlar.
- Tırmalama onlar için bir sahiplik göstergesidir. Bu sayede sizi işaretler ve koku bırakırlar. Eşyalarınızı sahipleniyorlarsa veya tırmalıyorsa sizin kokunuzu sevdiği içindir.
- Kediler kendilerini huzurlu hissetmediği alanlarda uyuyamaz. Sizi seviyorsa sizin yanınızda uyumayı seçecektir.
- Kediler size miyavlıyorsa sizinle konuşuyor ve iletişime geçmek istiyordur. Kediler sevmedikleri insanlara miyavlamazlar.
Bu içeriğimizde "kedim beni seviyor mu" sorusunu gündeme aldık. Bizi takip etmeyi unutmayın.