Anasayfa

 Kedim Hıçkırıyor. Kedilerde Hıçkırık Tehlikeli midir?

Bir kedi hıçkırdığında kulağa çok sevimli ve komik gelir. Ancak nadir durumlarda hıçkırık bir hastalığın habercisi olabilir.

Kedinizin hıçkırıklarını asla onu ürküterek, nefesini tutarak veya başının üstünden su dökerek durdurmaya çalışmayın. Bunun hiçbir faydası yoktur ve kedinin paniğe kapılması nedeniyle işleri daha da kötüleştirir.

Kediler Nasıl Hıçkırır?

Prensip olarak hıçkırık kedilerde insanlarda olduğu gibi gelişir. Aynı anda iki şey olur: Diyafram kasılır ve gırtlaktaki iki ses teli arasındaki glottis kapanır. Bunun nedeni diyaframdan geçen sinirlerin tahriş olmasıdır.

Yemek yedikten sonra hıçkırık

Kediniz yemeğini düzgün bir şekilde çiğnemeden hızlıca yutarsa, bu genellikle hıçkırıklara yol açar. Bunun nedeni kedinin yutkunma sırasında çok fazla hava yutmasıdır. Bu hava diyaframı tahriş eder, diyafram kasılır ve hıçkırıklara neden olur. Katı mamalarını düzgün bir şekilde çiğnemeyi hâlâ öğrenmesi gereken küçük kediler özellikle sıklıkla etkilenir. Kediniz yemek yedikten sonra hıçkırmaya devam ediyorsa aşağıdakileri deneyin:

  • Gün boyunca daha küçük yiyecek porsiyonları dağıtın
  • Mama kabını yükseltin. Kediniz yiyecek almak için esnemek zorunda kalırsa daha yavaş yiyecektir.
  • Her zaman yeterli su sağlayın

Kıl yumakları

Kedinizin sindirim kanalında tüy birikmişse ve tüy yumağını dışarı atamıyorsa, bu onun diyaframını ve gırtlağını tahriş ediyordur. Sonuç olarak hıçkırık oluşur. Özellikle İran kedileri gibi uzun tüylü kedilerde sıklıkla tüy yumağı sorunu yaşanır. Bu nadiren gerçekleştiği ve kediniz tüy yumağını tükürmeyi başardığı sürece endişelenmenize gerek yoktur.

Bir hastalık belirtisi olarak hıçkırık

Hıçkırıklar daha uzun sürüyorsa veya kediniz gözle görülür derecede sık sık hıçkırıyorsa, onu mutlaka veterinere götürmelisiniz. Çünkü kedi hıçkırıklarının hastalıkla ilgili olası nedenleri şunlar olabilir:

  • Astım
  • Kalp sorunları
  • Tümörler
  • Parazitler
  • Alerji

Çoğu durumda hıçkırıklar kendiliğinden geçer, ancak bazen biraz zaman alabilir. Bu süre zarfında kedinizi biraz dinlendirin, ardından diyaframı tekrar rahatlayacak ve sinir bozucu hıçkırıklar azalacaktır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X