Anasayfa

 Köpek Maması Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Köpek dostlarımızın sağlıklı büyümesi ve devamında gelişimi için mama seçimi oldukça önemlidir. Mama seçerken sadece pahalı ve ismi bilindik marka olmasının yanı sıra önceliğimiz içeriğine bakmak ve köpeğimize uygun olup olmadığını araştırmak olmalıdır. Öncelikle mama seçerken mamanın içeriğine bakmanız önemlidir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise içerdiği et türü ve oranıdır. Ayrıca bunun yanında vitamin ve mineral miktarı gelişimi açısından ne kadar ihtiyacınıza cevap verecektir. Ayrıca katkı maddesi içermesi gibi istenmeyen takviyeler de bulunmamalıdır.

Yaşam Evrelerine Göre Köpek Maması Seçimi

Irkına bağlı değişkenlik gösterse de 0-2 aylık köpekler besin ihtiyacını annelerini emerek giderirken bu sürede yavaş yavaş mamaya geçiş yaparlar. 2-12 Aylık süre ise onlar için yavruluk ve gelişimleri açısından en önemli dönemdir. Bu dönemde kaliteli beslenmeleri onların ilerideki yaşam faaliyetleri açısından büyük bir öneme sahiptir. Genelde yavru köpek maması seçimi yapmanız ve ırkının getirdiği ihtiyaç doğrultusunda kaliteli mamayı seçmeniz önemlidir. 1-7 Yaş aralığı ise onlar açısından yetişkinlik dönemi olup ihtiyacını karşılayacak yetişkin köpek maması seçimi gerekmektedir. Bu yaş grubu sonrası ise onlar için yaşlılık dönemine giriş demektir. Enerji seviyeleri düşeceği için onlar açısından besin değeri daha düşük ve az enerji harcayacakları göz önüne alındığında daha düşük kalorili mamalar tercih etmeniz gerekecektir.

Köpek Mamasında Irk Önemi

Her ırk köpek ne yaşta olursa olsun aynı mamayı kullanamaz. Bazı ırk köpeklerin enerji düzeyi çok daha düşük olduğundan dolayı besin değerleri daha düşük mamalar tercih edebilirler. Aksi taktirde ne kadar kaliteli olursa olsun büyük ırkla küçük ırk köpeğin hem günlük rutinleri arasında da aynı mamada olduğu gibi büyük farklılıklar olacaktır. Ayrıca mama üreticileri mamaları üretirken onları kendi aralarında sınıflandırır. Mini ırk, orta ırk ve büyük ırk köpekler olmak üzere bu farklılıklar yavru köpekler için dahi değişiklik göstermektedir. Buradaki kriter ise çene yapılarına uygun mama tanesi büyüklüğü ya da küçüklüğüdür.

Kiloya Göre Mama Seçimi

Bazı köpeklerin kilo almaya elverişli bir yapısı vardır. Bunda rutin egzersizler ve yürüyüşleri aksatmanızın da etkisi büyüktür. Sağlıklı köpekler her zaman yorgun köpekler olup onlar için günlük oyunlar ve yürüyüşler olmadığı takdirde bir süre sonra kilo sorunuyla yüzleşecektir. Bu tip köpeklerin ise daha çok ‘light’ olarak tabir edilen kalori değerleri çok daha düşük mamalara yönelmesi önemlidir.

Hastalığa Bağlı Mama Seçimi

Genelde burada söz hakkı sizlere ait olmayıp, veteriner hekimlerin önerileri neticesinde şekillenmektedir. Cilt ve deri sorunu yaşayan köpekler için, mide sorunları için, iç hastalıklar için ayrı mama tipleri bulunmaktadır. Bu tip mamalar devamlı süre kullanılabileceği gibi geçici sürelerde 2-3 aylık döngülerde de kullanılabilmektedir. Genelde bu tarz mamalara pet shop ya da online satış mağazalarından ulaşmanız zaten mümkün olmayıp tamamen veteriner hekimlerin reçete edip satmasıyla ulaşabileceğinizi hatırlatmak isteriz.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X