Anasayfa

 Köpek ve Diğer Canlılar Depremi Önceden Hissedebilir mi?

Köpek dostlarımızın üstün koku ve biz insanların dahi duyamadığı farklı frekanstaki sesleri duyabilme gücü kimi zaman bizleri acaba depremi önceden hissetme gibi bir davranış geliştirdikleri konusunda kimi zaman derin düşüncelere itebiliyor. Bunun en büyük sebebi ise deprem zamanları köpekleri çıkardıkları gürültü ve yaptıkları anormal davranışlar da bilim adamlarının kesinlikle dikkatini çekmiş ve bazı araştırmalara yaptıklarını en azından gözler önüne seriyor.

Görüş ayrılıkları olsa da kesin olarak bilimsel açıdan kanıtlanmış bir durum söz konusu değil. Deprem sonrası özellikle arama kurtarma çalışmalarında bizlere sonsuz destekleri ve yardımları sayesinde kurtarılan sayısız insan hayatı sayesinde onlara ne kadar teşekkür etsek az olsa da deprem öncesi ve akabinde dikkat çeken köpek ve diğer hayvanların davranışlarına şu şekilde rastlayabiliriz.

Köpekler; bu tüylü dostlarımızın huzursuz hissetmeleri ve bunu bizlere fazlasıyla belli edeceklerinden şüpheniz olmasın. Sürekli havlamaları ve ırkına bağlı olarak ulumalarının yanında huzursuz biçimde sağa sola dönmeleri ve koşturmaları en çok göreceğimiz davranışlardır.

Kediler; her hareketleri garip olsa da deprem kuşağına yakın bir bölgede yaşıyorsanız, çok değişik noktalara saklanma, kaçma refleksleri dikkat çeker.

Atlar; Önlerine konan yemeği reddetme ve kulaklarını dik halde tutma dikkat çekici bir harekettir. Bunun yanında bulundukları ortamda değişik fiziksel hareketleri olabilir.

Su Canlıları; balıkları özellikle sürü halinde yaşayan balıkların deniz tabanına daha fazla yakın olmaları su üzerine vurmalarına neden olabilir.

Kuşlar; Gürültüye karşı oluşabilecek en büyük davranışları sürü halinde daireler oluşturarak gökyüzünde farklı görüntüler oluşturmalarına neden olur.

Köpeklerin belirli frekans ve yeraltındaki titreşimleri hissedebilme güçleri teknolojik gelişmeleri saymazsak biz insanlardan çok daha güçlüdür. Depremi tahmin etme ve ileride bundan faydalanabilme açısından kesinlikle yapılan çalışmalar hala devam etmekle birlikte bazı araştırmalarda yeraltında oluşan sismik aktiviteleri 6-12 saat öncesine kadar hissedebildikleri düşünülmektedir. Tam olarak erken uyarı sistemi gibi bizlere kesin bir bilgi sunamasalar da sahip oldukları yüksek duyarlılık uzun vadede biz insanlara teknoloji ışığında faydalı olabilecek seviyeye çıkacaktır. Her köpeğin farklı karakteristik özellikleri olması ve ırkına bağlı farklı konularda daha üstün olduğu yetenekleri olduğu da göz önüne alınmalıdır. Bazı köpeklerin fiziksel açıdan üstünlükleri olduğu gibi bazı dostlarımızın ses ya da koku konusunda daha öne çıktığı bilinmektedir. Gözlemlediğimiz tuhaf davranışlarını sadece depremler özdeştirmeden herhangi bir durum ya da rahatsızlığa karşı gösterme ihtimalini de göz ardı etmemelisiniz. Genelde anlatılan hikayeler ve yaygın bilinen gerçek ise dostlarımızın depremden 5-10 dakika öncesine kadar tuhaf davrandığına dair hem fikir olmamızı sağlıyor.

 


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X