Anasayfa

 Kedilerin Göz Rengi Tam Olarak Ne Zaman Oturur?

Yavruluk dönemindeki kedilerin doğup, gözleri açıldıktan sonra genelde lacivert-mavi tonlarına sahip olduğu sıklıkla dikkat çekmiştir. Nadir de olsa kedilerin büyüdüklerinde de mavi tonlarını taşımaya devam ettikleri görülse de genel olarak çoğunda anne-babasının gen havuzuna bağlı olarak farklı renklere sahip olduğuna defalarca kez şahit olmuşuzdur. Kedilerin kalıcı göz renkleri ne zaman oturmaya başladığını daha önce düşündünüz mü?

 

Yavru Kedilerin Göz Renklerinin Süreci

İlk doğduğunda muhtemelen ilk 2 haftalık süreçte gözleri kapalı ve sadece annelerine bağımlı şekilde uyuma-beslenme döngüsünde hayata mecazen gözlerini açarlar. Gözleri her ne kadar henüz açılmasa da 15. günden sonra gözleri açılmaya başlayan minik güzellik abidelerinin mavi renk tonlarına sahip gözleriyle dünyayı görmeleri beklenir.  Bu dönemde göz renkleri hakkında kesin bir yargıya kapılmak kumar oynamak gibi olacaktır.

Gelişim süreci fiziksel olduğu gibi biyolojik açıdan göze renk veren pigmentlerinde gelişimi ve asıl göz renginin ortaya çıkması süre alacaktır. Kedilerin gözlerinde bulunan bu pigmentler aktif rol olmaya başladığında göz rengi ve gözün renk koyuluğu aktif rol oynamaya başlar. İlk 2 aylık gelişim dönemi yavaş yavaş rengin belli olmaya başlaması ve bundan sonraki süreçte de rengin yoğunluğunun tam olarak oturmasıyla geçecektir. Bu pigmentin yetersiz ve az kalması gözüm mavi kalmasına neden olacaktır. Bazı kedi ırklarının mavi göz rengi o kedi ırkına özgü de olabilir. Gen havuzundan farklı bir renk çıkması son derece sürpriz olup, eğer anne-baba yani soyağacında farklı kırma bir çiftleşme söz konusu değilse mavi renk dışında bir göz renginin belirmesi şaşırtıcı olacaktır.

 

Her kedide farklı göz renklerini görebileceğinizi unutmamalısınız. Mavi gözlü olarak tahmin ettiğiniz yavru kedi bakır, sarı, yeşile kolaylıkla dönebilir. Bu tip tahminlerde genelde üst soy ağacındaki ebeveynlerine bakmanız, dostunuzun göz renginin hangi renk üzerinde kalıcı olabileceği açısından ön bilgi olarak yardımcı olabilir.

Göz renklerindeki Değişimler Hastalık Habercisi Olabilir mi?

Aslında hem evet hem hayır denilebilir. Yavruluk dönemindeki değişim bizlere gelişimi, büyümeyi gösterir. Fakat yetişkinlik sonrası kalıcı göz rengi değişimlerinde dikkatli olunması ve uzman veteriner hekim kontrolüyle olası bir sorun önceden tedavi sürecine girmelidir. Çeşitli enfeksiyonlar, göz rahatsızlıkları, darbeye bağlı yaralanmalar ve çizilmeler bizler tarafından fark edilebileceği gibi biz fark edemeden gözü içten içten rahatsız ederek, görmeye bağlı problemler oluşacak seviyeye getirebilir. Gözlerden birinde ya da ikisinde bir anormallik fark etmeniz halinde fotoğraf-video yoluyla ya da direkt veterinerinizi ziyaret ederek geç kalmadan kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X