Anasayfa

 Kısırlaştırılmış Kedilerde Kısırlaştırılmış Kedi Maması Neden Önemli

Çiftleştirilmeyen ve düşünülmeyen kedilerde uygun zaman gelince kısırlaştırılma işlemi bu dostlarımızın sağlığı açısından son derece faydalı bir uygulamadır. Yavruluk dönemlerindeki beslenmeleri için kullandığımız mama oldukça fazla protein miktarına sahip ve gelişimlerine yardımcı besin içeriğine sahipken bu durum yetişkinliğe geçtiklerinde yetişkin kedi maması ve akabinde o yaş grubuna uygun besin içeriğine uygun şekilde hazırlanarak onların beğenisine sunulur. Peki kısırlaştırılmış kedilerde neden farklı bir mama tipini seçmelidir? Kısırlaştırılmış bir kediyle yaşıyorsak onlara hala yavru kedi maması vermemizin nasıl etkileri olur? Gelin sizlerle tüm bu soruların açıklık getirelim.

Kısırlaştırılmış Kedilerin Kısırlaştırılmış Kedi Mamasına Geçiş Nedenleri

 Aslında kısırlaştırma işlemi sonrası normal hayatına dönen kedilerde hormonsal değişimler ve beraberinde gelebilecek kilo artışına dair önlem amaçlı mama değişikliği gerekir. Erkek kedilerde testosteron salgılayan testisler ve dişilerde östrojen hormonun bulunduğu yumurtalıkların alınması kedilerin kısırlaştırılmasını sağlayan olayın özeti gibidir. Ama bu durumda enerji ihtiyaçları ve metabolizma hızları da hormonların azalması sonucu yavaşlar. Sürekli yüksek proteinli mama yediğini ve bu enerjiyi atamadığını düşündüğünüzde, evet aklınıza o ilk gelen durum gerçekleşir. Kedi dostunuz zamanla obez ve şişman bir kedi haline gelecektir. Bunun devamında kilo sorunlarıyla çıkan hastalıkların ortaya çıkması yaş ilerledikçe çok da uzak bir senaryo olmayacaktır.

Kedi dostlarımızın sağlığı açısından ve keskin mama değişimi yapmamak için eski kullandığı mamayı yeni kısırlaştırılmış kedi mamasıyla karıştırarak vererek hem alışma sürecini hem de mama değişimi sonrası yaşanacak sıkıntıların önüne geçerek onun bu yeni yaşam evresine daha mutlu başlamasını sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki kısırlaştırılmış bir kedinin normal mama yemeye devam etmesi kalori ihtiyacı düşen bu kedilerin daha da iştahının açılacağı düşünüldüğünde olumsuz geri dönüş almasına yol açacaktır.

Kedi dostunuzun daha uzun yıllar sizinle vakit geçireceği düşünüldüğünde kısırlaştırma sonrasında mama geçişi yapmanız kaçınılmazdır. Bu tip kedi mamalarının içeriğinde protein, yağ, vitamin oranları onların bu yaşam evresinde ihtiyacı olacak şekilde formüle edilmiştir. Sağlık problemi yaşamaması adına yaşına ve ırkına bağlı olarak yemesi gereken öğün miktarını veteriner hekiminiz tarafından tavsiye edilen oranda ve cinsiyetine uygun bir biçimde onlara sunmalısınız. Beslenme alışkanlıklarındaki değişimleri takip etmemeniz ve bilinçsizce eski alışkanlıklarına dostunuzu devam ettirmeniz kısa sürede herhangi bir sorun yaratmazken uzun vade de ona kesinlikle zarar verecektir. Yaş mama seçiminde dahi kısırlaştırılmış kedilere özel ve uygun içerikte hazırlamış mamalara yönelmeye başlamanız ve günlük rutin oyun egzersizlerinden onları mahrum bırakmamanız son derece önem arz etmektedir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X