Anasayfa

 Köpek Zekası ve Köpeklerde Zeka Türleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sevimli dostlarımızın keskin bir zekaya sahip olduğu yaygın olarak düşünülmektedir. Bu görüş insanların en yakın dostları olmaları ve eğitimleriyle açıklanmaktadır. Sevimli dostlarımızın cinsine, yetiştirilmesine, beslenmesine, görmüş olduğu eğitimine ve yaşam koşullarına göre zeka düzeyleri gelişmektedir. Köpeklerde zeka genel olarak verilen komutları anlayabilme ve uygun uygulama aile problemleri çözme yeteneği olarak bilinmektedir. Yani sevimli dostlarımızın zekaları ne derecede eğitilebildikleri ve karşılaşmış oldukları problemlerine hızda çözebildikleri ile ilgili bilinmektedir. Ama patili dostlarımızın zekaları sadece bunlardan ibaret değildir. Yapılan araştırmalara göre köpek zekasının farklı türlerde olduğunu ve geliştirilebileceği ortaya konulmuştur. Köpek Zekası ve Köpeklerde Zeka Türleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler hakkında konuşacağız.

Köpek Zekası Türleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Günümüzde, sevimli dostlarımızın zekasını derecelendirmek için birden fazla test kullanılmış olsa da bu araştırmalar için kullanılan testlerde tam sonuç veren bir test bulunmamıştır. Ancak köpeğin zekası hakkında genel olarak bazı bilgiler edinmemiz mümkündür. Örneğin köpeklerin yaklaşık 3 yaşlarındaki bir çocuğun zekasıyla eş değer oldukları ve cinslerine göre değişmekte olduğu, hatta ortalama 150 kelimeyi öğrenebildikleri bilinmektedir. Bu da köpeklerin öğrenme ve bağlantı kurma konusunda bazı yeteneklere sahip olduklarına kanaat getirmektedir. Bunun dışında köpeklerin 3 ayrı zekaya sahip oldukları bilinmektedir.

Adaptif Zeka: bu zeka türüyle köpekler öğrenme ve problem çözmekte yeteneklerine bağlı bir biçimde birkaç beceri edinebilirler. Bu da patili dostumuzun hafızasına bağlıdır. Bir köpeğin bu zekası ne kadar gelişirse bağlantı kurmaları ve öğrenmeleri köpekler için o kadar kolay olmaktadır.

Eğitim Zekası: evcil dostlarımızın eğitilebilmesi için sağlanan zeka türüne eğitim zekası denilmektedir. İyi ve doğru bir eğitim almış olan köpek bu zeka türünde çok başarılı olurlar.

İçgüdüsel Zeka: tam anlamıyla genetiğine bağlı olan içgüdüsel zeka gelişmesi olan bir zeka türü değildir. Köpeklerin cinsine ve atalarına borçlu oldukları bu zeka türü sevimli dostlarımızın içgüdüsel davranışlarda bulunmasına neden olmaktadır.

Köpeklerin Zekasını Geliştirmenin Yolları

Sevimli dostlarımızın zekalarının gelişmesi için yeterince iyi beslenmeleri ve gerekli olan vitaminlerin, minerallerin sağlanması gerekmektedir. Çok iyi bir bakım ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri köpeklerin gelişmesinde yardımcı olur. Köpeklerle kuracağımız iletişim de zekalarının gelişmesine katkı sunar. Profesyonel bir eğitmen tarafından eğitim verilmesi sevimli dostlarımızın sandığımızdan daha hızlı öğrenmesine ve iletişim kurmasına yardımcı olur. Eğitim ile gelişmekte olan zeka, köpek oyuncakları ile de derece atlayabilir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X