Kedi dostlarımızda uyuz hastalığı hakkında konuşmak istiyoruz. Akar olarak da adlandırılan çıplak gözle görülmeyen küçük böceklerden kaynaklanan hastalıklar uyuz ismi ile nitelendirilir. Bu akarlar hayatlarının bir bölümünde deri içinde yaşamaktadır. Şiddetli deri lezyonlarına da sebep olabilirler. Bahsettiğimiz akarların bazı türleri köpek ve kedi dostlarımızın derisinde normalde bulunur fakat bir belirti oluşturmaz. Örnek verecek olursak demodeks uyuzunun normal şartlarda deride bulunup immun yetmezlik halinde hastalık oluşturmuş olduğu düşünülüyor. Uyuz rahatsızlığının bazı türleri zoonoz olabilir ve biz insanlara da bulaşabilir. Hayvanlardaki berlitiler patili dostlarımızın yaşına, uyuzun türüne, etken yoğunluğa göre değişebilir.
Uyuzdan Korunmak İçin Ne Yapılmalı?
Uyuzdan korunmanın en iyi yolunu söyleyecek olursak elbette iyi bir bakım ve beslenmedir. Türkiye'de kullanılan ilaçlar çok etkili olup kullanılan ürünler çok geniştir. Hastalığın derecesine ya da tipine göre değişmek ile birlikte sprey, damla, enjeksiyon gibi formlar ile ilaçlar bulunur. Bunu en iyi veteriner hekiminiz tahlil edip uygulayacaktır.
Evcim Hayvanımın Uyuz Olduğunu Nasıl Anlarım?
KEdi dostlarımızda Sarcoptes isimli uyuz, karın altında, baş, ayakların içyüzü gibi vücudun az tüy olunduğu ya da tüysüz olduğu bölgelere yerleşmektedir. Deride öncelikle kızarıklı sonrasında ise kaşıntı başlamaktadır. Derinin üzerinde kabuklanma, tüy dökümü, kepeklenme süreci başlayabilir. Bazen ise tüm vücut üzerinde kepeklenme görülebilir. Kaşıntılar şiddetlenebilir ve kaşınma sebebi ile deri üzerinde yara meydana gelebilir. Minik patili dostlarımızda özellikle sık görülen ve kulaklara yerleşen kulak uyuzu ise patili dostlarımızın kulağında kahve telvesi şeklinde kabuklanma ve koyu kirli renk olmak ile birlikte sıvı dolmasına, şiddetli kaşıntıya kadar sebep olabilmektedir. Minik patili dostlarımızın daima kulaklarını karşıması ya da kafasını sallaması kulak kepçesinde yara görülmesi kulak uyuzunun en belirgin semptopmlarıdır. Kulak uyuzu ilerlediği takdirde ise iç kulak iltihabı oluşma oranı oldukça yüksektir. Lütfen bu gibi durumlarda direkt olarak veteriner hekiminize danışın. Veteriner hekiminiz size en doğru tedavi yöntemini anlatacaktır. Kedi dostlarımızda oluşan uyuzlar onlar için can sıkıcı olabilir ve hayat konforunu azaltabilir. Bu sebeple direkt olarak veteriner hekime danışmanız en iyisi olacaktır.