Anasayfa

 Köpekler Yas Tutar mı? Köpeklerde Davranış Değişiklikleri

Evcil hayvan sahiplenen kişilerin en fazla merak ettiği konulardan birisi de köpek dostlarının onlar hakkında nasıl hissettiği konusudur. Bazen minik dostlarımızın güldüğünü ya da suçluluk duygusu içinde olduğu görülebilmektedir ya da böyle düşünebilirsiniz. Köpek dostlarımızın duygusal olup olmadığı konusunda tartışmalar halen uzmanlar tarafından devam ediyor. Fakat, yaşamış oldukları bazı durumlarda onların davranışları konusunda ciddi farklılık meydana gelmektedir. Ayrıca, köpek dostlarımızın üzüntü, mutluluk, pozitiflik ve korku hissettiği de bilinen bir durumdur. Bunların dışında ise köpek dostlarımızın sinirlendiğini ve korktuğunu da kesin bir biçimde biliyoruz. Köpek dostlarımız diğer köpeklerin yasını tutar mı konusunda ise özellikle de evin içerisinde birden fazla köpek var ise ya da yavru köpekleri olan evcil hayvan sahiplerinin merak ettiği bir soru ile karşınızdayız. Bugün sizlere "Köpekler yas tutar mı?" konusunda bilgi vermek amacıyla bir içerik hazırladık. İşte tüm detaylarıyla "köpekler yas tutar mı?" sorusunun cevabı...

Köpekler Yas Tutarken Bazı Davranış Değişiklikleri Gözlemleniyor

Köpek dostlarımız, dört ayaklı ya da iki ayaklı fark etmeden bir yakınlarını kaybettiği sırada yas tutar ve hayatlarında meydana gelen bazı değişikliklere birer tepki verirler. Köpek dostlarımız yas tutarken görünen bazı davranışların insan davranışlarına çok benzer olduğunu söylememiz kesindir. Köpek dostlarımız yas tutarken neşesiz ve depresif olmakla beraber iştahlarında da kapanma meydana gelir. Hatta köpeklerin ev sevdiği aktivite olan oyun oynama konusunda da çekingen davranırlar. Yas tutan bir köpekte görülen bazı davranış değişiklikleri de şunlardır; daha çok uyurlar, daha yavaş hareket ederler ve somurtkan bir yüz tipine bürünürler.

Köpek dostları, bu minik canlılarda meydana gelecek bu değişiklikleri kolayca yas tutan bir insanda görülen değişikliğe de benzetebilirler. Köpek dostlarımızı hayatlarının merkezinde olan ve bir bağ kurduğu sırada diğer bir köpeği ya da insanı kaybetmesi onların yas tutma sürecine bir kapı oluşturur.

Bazı uzmanlar için ise bu durum böyle değildir. Köpek dostlarımız birini kaybettiğinden dolayı yas tutmaz. Bu davranış değişikliğini farklı bir yolla anlatan uzmanlar, köpeklerin gündelik hayatında alışkın olduğu rutin ile beraber meydana gelecek değişiklik onların yas benzerinde bir tutum içerisinde olduğunu öne sürer. Köpek dostlarımızın birlikte oyun oynadığı birini kaybetmesi de sonrasında kendileri ile ilgilenilmemesi sonucunda görülen az önce sıraladığımız değişiklikler köpek dostlarımızın yas tutması şeklinde yorumlanabilir.

Köpek dostlarımızın ölümün kalıcı bir durum olduğunu henüz tam olarak anlayamadığı düşünülür. Bazen köpek dostlarımızın sahipleri de hayatını kaybettiğinde bir gün geri döneceğini bile bile sabırla bekler.

Yas Tutan Köpeğe Yardımcı Olmak

Bir aile üyesinin kaybı durumunda oluşan köpeklerde gözle görülmüş şekilde oluşan değişiklikler meydana gelir ve onların daha iyi hissetmesi için yapılabilecek bazı değişiklikler vardır.

Köpek dostlarımız ile daha fazla yürüyüşe çıkmak, daha fazla aktivite planlamak ya da araba ile gezintiye çıkman onların daha kısa süre içerisinde iyi hissetmelerine son derece yardımcı olmaktadır.

Sizlere bu yazımızda köpekler yas tutar mı konusunda bilgi vermeye çalıştık. Onlar bizim en sadık dostlarımız, hep bir arada mutlu bir hayat sürmenizi diliyoruz.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X