Anasayfa

 Köpeklerde Mama Değişimi ve Zararları

Köpeklerde Mama Değişimi ve Zararları

Yeni mamaya geçen kediler gibi köpekleri de alıştırmak gerekiyor. Köpeklerde kilo alma ve diğer sağlık sorunlarından dolayı mama değişikliğine gidilebilir. Bu süreçte veteriner hekiminizin tavsiye ettiği mamaları inceleyebilir ve köpeğinizi yavaş yavaş alıştırabilirsiniz.

Köpek Mamasını Değiştirmeli miyiz?

Zorunda kalmadıkça mama değişimi pek önerilmez. Nihayetinde köpeğinizin sevdiği bir mamayı bir anda değiştirmek onu da afallatacaktır. Bu sebepten dolayı sadece zorunda kaldığınız zamanlar mama değiştirmeyi düşünün. Bu zaruriyetler köpeğinizin fazla kilo alması, hamilelik dönemi, tüy sağlığında bozulmalar veya kısırlaştırılması gibi durumlar olabilir.  

Tüy Sağlığında Bozulma

Köpeğiniz düzenli fırçalanıyor ve taranıyor ancak tüyleri sağlıksız ve mat gözüküyor ise mama değişim zamanı gelmiş olabilir. Sağlıklı tüyler için temel yağ asitleri olarak zengin mamalar ile beslenmelidir. Bu durumdan dolayı Omega 3 ve Omega 6 içeren mamalar tercih edilmelidir.

Yaşam Dönemleri

Köpeklerimizin yaşam dönemlerine göre mama değişikliği yapılmalıdır. Yavru bir köpeğe yavru köpek maması verirken yetişkin bir köpeğe yetişkin köpek maması verilmesi gerekmektedir. Bu dönemleri veterinerinizden öğrenebilir ve köpeğinize göre bir mama verebilirsiniz.

Gebelik Dönemi

Gebelik döneminde mutlaka mama değişimi gereklidir. Bu süreçte anne karnında ki yavruların daha sağlıklı doğabilmesi için protein açısından zengin mamalar kullanılmalıdır. Mamalar minimum %29 protein oranı ve %17 oranında yağ içermelidir. Özellikle kan şekeri düşüklüğünün önüne geçilebilmesi için mühim bir konudur.

Obezite

Dostlarımız yanlış beslenme ve hareketsizlik sonucunda fazla kilolar alabilir. Bu durum ilerleyen zamanlarda obezite hastalığına dönüşebilir. Obezite başlı başına bir sağlık sorunu iken daha fazla problemler de ortaya çıkartabilir. Obez köpeklerin birçoğu psikolojik rahatsızlık yaşamaktadır. Bu süreçte mama değişimi çok önemlidir. Köpeğinize light ibareli köpek mamaları tercih edebilirsiniz. Yine de bu konuda veteriner hekiminize danışmanız daha iyi olacaktır.

Köpeklerde Mama Değişiminin Zararları Nedir?

Köpeklerde zorunlu ve gerekli olduğu hallerde mama değişikliği zararsız aksine faydalı bir durumdur. Ancak doğru zamanda doğru değişimler yapılmazsa köpeklerimiz için bu durum zarar niteliği kazanabilir. Bundan dolayı mama değişimini zamanında ve doğru şekilde yapmak çok mühimdir. Bu konuda özellikle veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. En doğru tavsiyeyi o size yapacak ve sizi yönlendirecektir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X