Anasayfa

 Köpeklerde Pati ve Tırnak Bakımı Hakkında Bilgiler

Biz insanlarda olduğu gibi köpek dostlarımızın da patileri günlük hayatlarının kalitesi açısından önemli etkiye sahiptir. Köpek dostlarımız patilerini sıkça kullanır. Minik köpek dostlarımızın patiler yalnızca yürürken ya da koşarken yani kısacası sadece hareket etmek için kullanılmamaktadır. Köpek dostlarımız sıcaklık kontrolünü de patileri ile yapmaktadır. Ayrıca patiler bazı zeminler için ise koruyucu özelliğe sahip olmaktadır. Tüm bunlar ile beraber bir oyuncak ile uğraşırken ya da bir kemik ile uğraştıkları sırada onları düzeltmek için patilerini kullanmaktadırlar. Patiler, köpek dostlarımızın sağlığı ile ilgili öenmli bir gösterge olarak kabul edilmiştir. Pati kokusu, tırnakların aşırı uzunluğu ve patilerin arasındaki tüylerin uzaması hem hijyenik hem sağlıksal açıdan öenm arz eder. Tüm bu gibi durumlarda veteriner hekiminize danışmayı ihmal etmeyin. Mihav'da ya da başka yerlerde okuduğunuz tüm yazılar yalnızca bilgilendirme yazılarıdır.

Köpek Pati Yapısı Nasıldır?

Köpek dostlarımıda tırnak ve pati bakımı için öncelikli olarak pati yapısını bilmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Patiler keratin, bağ doku, kas, kolajen, tendon ve kemiklerden oluşmaktadır. Köpek dostlarımızın patileri anatomik açıdan son derece kompleks bir yapıdadır. Her bir pati köpek dostlarımızın sağlığı açısından bir şekilde hareket etmesini sağlamaktadır. Patiler, beş ana yapı altında incelenmektedir. İşte bunlar; arka parmak, pati yastıkları, kartal yastık, pençeler, metakarpal yastıklardır.

Köpeklerde Pati Yastıkları Nedir?

Her patide dört tane bulunmaktadır. Köpek dostlarımızın ağırlığı desteklemek amacıyla kullanılır.

Köpeklerde Pençe Nedir?

Pençeler özellikle de kaşınma ya da kazmak için kullanılır. Tıpkı bizim tırnaklarımızda olduğu gibi keratinden oluşmaktadır. İnsanlar arasındaki fark ise bizde tırnaklar üst deriden çıkar ve ölü keratindir. Köpek dostlarımızın pençeleri ise direkt olarak ayaktaki kemikten uzar ve içlerinde kan damarları ve sinirler yer almaktadır. Bu sebeple köpek dostlarımızın tırnaklarını keserken çok ama çok dikkatli olunması gerekir.

Köpeklerde Arka Parmak Nedir?

Köpek dostlarımızın n ayaklarının üst kısmında bir pençe ve yastık bulunmaktadır. Bu arka parmaklar köpek dostlarımızda genelde ön patilerde bulunur. Arka parmak köpek dostlarımızda işlevini yitirmiş bir başparmak gibidir.

Köpeklerde Karpal Yastık Nedir?

Arka parmağın üzerinde bulunan karpal yastık küçüktür.

Köpeklerde Tırnak Kesimi

İşte en önemli konuda budur. Özellikle evden dışarı çıkmayan köpek dostlarımızda düzenli tırnak kesimi çok önemlidir. Tırnakların çok uzaması tırnak yatağında aşırı baskıya sebep olabilir. Lütfen kendiniz kesmek yerine veteriner hekimlere ya da işin uzmanlarına bu konuyu bırakın.

Köpeklerde Pati Yastık Bakımı

Köpek dostlarımızda patilerin yastıklarını düzenli şekilde kontrol etmeyi resmen bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Yavaşça tırnakları birbirinden ayırıp yastıkların arasında yabancı madde ya da yaralanma olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer şişme, renk değişimi gibi bir durum görürseniz derhal veteriner hekime başvurmalısınız.

Sizlere bu içeriğimizde köpeklerde Pati ve Tırnak Bakımı ile ilgili bilgiler vermeye çalıştık. Bizi takip etmeyi unutmayın.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X