Anasayfa

 Kuşlar Renkleri Nasıl Görüyor? Kuşların Bakış Açısı Nasıldır?

Minik kuşlarımız, dünyanın en güzel varlıkları. En gelişmiş olan duyuları ise görme duyularıdır. Görme duyusu, minik dostlarımızda yiyecek bulmak, göç etmek, çfitleşmek ve bunun dışında birçok şey için çok önem taşır. Minik dostlarımızın renkleri nasıl algıladığını bilmek adına kuşlara sahip olan kişilerin dostlarımızın ilgisini daha kolay çekebilmesi ve onlarla daha yakın bağlar kurabilmesi adına çok önem taşır. Aslına bakacak olursak "kuşlar nasıl görüyor?" sorusu tüm kuş sever insanların en merak etmiş olduğu sorulardan bir tanesidir.

Kuşlar Hangi Renkleri Görmektedir?

Minik dostlarımızın görüşleri biz insanlardan çok daha farklıdır. Bu sebeple aslına bakacak olursak ilk olarak sorulması gereken sorulardan bir tanesi "kuşlar renkleri nasıl görüyor?" sorusu olmalıdır. Minik dostlarımız yalnızca gökkuşağı renkleri ile beraber insan gözünün göremediği ultraviyole ismi verilen renk spektrumunu görmek ile kalmamaktadır bunun yanında çok daha fazla keskin görüşe sahiptir. Bu durum kuş dostlarımızın, aynı rengin insanların ayıramayacağı tonlarını ve değişimini görebilmesini sağlamaktadır. Göz üzerinde renkleri algılamamızı sağlayan retinadaki koni hücreleri biz insanlarda tam olarak 3 tanedir. Bu sayede biz insanlar yeşil, kırmızı ve mavi renklerini algılayabiliriz. Kuş dostlarımızda ise bu bahsettiğimiz koni hücreleti tam olarak dört tanedir. Dördüncü hücre onların ultraviyole spektrumunu da görmesini sağlamaktadır. Bu inanılmaz bir durum! 

Bunun yanında kuş dostlarımızın gözlerindeki her bir koniinin içinde belirli renkleri seçerek filtrelemeye yarayan ve kuş dostlarımızın farklı renk tonlarını bizlerden çok daha iyi algılayabilmesini sağlayan bir damla yağ bulunmaktadır. Bu filtreleme sayesinde kuş dostlarımız etrafında bulunan kontrastı çok daha iyi algılamaktadır. Ayrıca kuş dostlarımız bu şekilde kamufle olmuş diğer böcekleri kuşları ve avları çok rahat şekilde görebilir. Bu filtre ile ortaya çıkan polarizasyon minik dostlarımızın göllerin ve denizlerin çok daha derin katmanlarını görebilmesini ve balıkları avlayabilmesini sağlamaktadır.

"Kuşlar dünyayı nasıl görmektedir?" sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Gündüz avlanan kuş dostlarımızın görüş açıları ve renk algıları daha yüksektir. Bunun ana sebebi farklı renkleri algılayabilmek, gece avlanacak kuş dostlarımız için çok da önemli bir durum değildir. Bu sebeple gece aktif olan kuş dostlarımızın gözünde daha fazla çomak hücre bulunmaktadır. Bu sayede ise gözlere daha fazla ışık toplar ve gece vakti karanlıkta çok daha rahat ve iyi görmesini sağlar. Muhabbet kuşları da gündüz uyanık olmaları sebebi ile renk algısı oldukça gelişmiş varlıklardır.

Bugün bu içeriğimzide sizler için inanılmaz bilgiler verdik. Kuşların bu denli mükemmel bir bakışa sahip olmaları gerçekten de bizleri de etkilemiş durumda. Bizi takip etmeyi unutmayın.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X