Anasayfa

 Ragdoll Cinsi Kedi Özellikleri ve Bakımı

Diğer adı Amerikan Ragdoll olan Ragdoll kedisi, 1960 yılında California eyaletinde Ann Baker adlı kişi tarafından bulunmuştur. Baker’ın kurduğu vakıf sayesinde tüm dünyaya tanıtılmıştır. Görkemli kürkü ve cazibeli görünüşü ile büyük ilgi görerek hızla yaygınlaşmıştır. Ragdoll cinsi 1993 yılında tanınmaya ve üretilmeye başladı. 200o yılından itibaren tüm dünyada varlığını gösterdi. Günümüzde nadir bulunan bir kedi ırkı olduğundan dolayı Türkiye’de de her evde bulunduğu söylenemez.

Baker’ın ortaya attığı iddialara göre cins üzerinde birçok deney yapıldığı söylenmektedir. Hatta en büyük iddiası ise CIA tarafından Ragdoll cinsine insan genlerinin transfer edildiğidir.

Ragdoll Kedi Cinsinin Özellikleri Nelerdir?

Etrafındaki herkesin çok hızlı bir şekilde dikkatini çekebilecek kadar gösterişli, görkemli, uzun ve sık tüylere sahiptir. Safir mavisi gözleri olan Ragdoll kedisi ayrıca oldukça iri ve yapılı bir vücuda sahiptir. Kedilere vurulan ‘nankör’ damgasına rağmen insanlarla en iyi geçinen cinslerin başında gelmektedir. İnsanlara düşkünlüklerinden dolayı ilgiyi çok sevmektedir. Oyun oynamayı da çok sevdiği ve bu esnada tırnaklarını nadir çıkardığı için de çocuklu aileler için oldukça avantajlıdır. Oldukça akıllı olan cins doğru eğitildiğinde çoğu kedi cinsinin yapamadığı işlevleri yapabilir ve anlayabilir. Yumuşak ve naif bir ses tınısı vardır.

Uzun ve sık tüylerinden bahsettiğimiz üzere bu kedi cinsi tüy renklerine göre 3’e ayrılmaktadır. Beyaz eldivenli, tek renkli ve eldivensiz olacak şekilde sınıflandırılmıştır. Beyaz eldivenli olan sınıf oldukça popülerdir. Bu sınıfın tüy rengi mavi, çikolata kahve ve liladır.

Ragdoll kedisi aynı şekilde safir mavi göz rengi ile meşhur olsa da farklı göz renklerine sahip nadir türleri de olabilmektedir. Ancak genel itibari ile cins standardı mavi gözlüdür.

Kalp hastalıklarına eğilimli olduğu için gerekli sağlık kontrollerinin ve bakımının düzenli bir şekilde ihmal edilmeden yapılması gerekmektedir. Bu cinsin yatkın olduğu genetik rahatsızlıklar mevcuttur. Bunlardan bazıları böbrek rahatsızlığından dolayı sistit, idrar yolları enfeksiyonu, taş düşürme ve polikistik böbrek sendromudur. bahar aylarında tüy döker ve kediler arasında sakin grubunda yer alır. Boy olarak oldukça iridir. Ağırlığı 4,5 kg ile başlayıp dişilerde 7-8 kg, erkeklerde ise 10 kg kadar çıkabilmektedir. Sağlıklı, düzenli ve güzel bir bakım koşulunda Ragdoll kedisi ortalama yaşam süreleri 13-15 yıl arasında değişmektedir.

Oyun seven bir cins olduğunu söylesek de aşırı hareketli ve enerjik bir kedi değildir. Bu durumun özellikle kısırlaştırma operasyonundan sonra obeziteyi tetiklemesi ihtimaline karşın çok fazla kilo alması engellenmelidir. Diğer uzun tüylü kedilerde karşılaşıldığı gibi bu cins için de tüy yumağı sorununa dikkat edilmelidir. Düzenli olarak tüylerinin taranması ve tüy yumaklarını vücudundan daha rahat atabilmesi için Malt Macunu verilmesi tavsiye edilmektedir.

Bu cins hakkında en şaşırılacak bilgi ise çoğunun sahiplerini ev içerisinde sürekli takip etmesidir. Bu durum onlara ‘yavru köpek’ lakabının verilmesine dahi sebep olmaktadır. Ne de olsa yavru köpekler de sahiplerini sürekli takiptedirler.

Ragdoll Kedi Cinsinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Sakin ve yumuşak bir yapısı olan Ragdoll kedisi bakımı da oldukça kolaydır. Sık ve uzun tüylere sahip olduğu için haftada en az 2 kez tüylerinin taranması gerekmektedir. Diğer kedi cinslerine göre taranmayı çok sevdikleri için tarama işlemi oldukça kolaydır.

Düzenli olacak şekilde ağız bakımının yapılması gerekmektedir. Tırnak kesme işlemi en fazla haftada 2 kez yapılmalıdır.

Her kedide olduğu gibi göz çevresi akıntısı sorunu yaşanabilir. Bu akıntı nemli bir bez ile temizlenebilir. Ancak iki göz için de bezin temiz tarafı ya da her ikisi için de farklı nemli bez kullanılmalıdır. Nedeni ise eğer bir gözünde herhangi bir sağlık sorunu varsa diğer göze bu rahatsızlığın transfer edilmesini engellemektir.

Ragdol kedisi kulaklarının da haftada bir kez kontrol edilmesi gerekmektedir. Kirli kulak temizliğinin veteriner de yapılması tavsiye edilir. Çünkü bu cinsin yapısı gereği kulaklarının iç kısmına kadar yoğun bir tüy durumu olabilmektedir. Hangi kedi cinsi olursa olsun kulak temizliğinin kulak çubuğu ile yapılmaması veteriner hekimler tarafından önemle vurgulanır. Bu nedenle eğer evde temizlemek isterseniz su ve elma sirkesi karışımını pamuğa damlatarak yapabilirsiniz.

Tuvalet ihtiyacını diğer kedilerde olduğu gibi kum ile giderir.. Her gün kumunun temizlenmesi gerekmektedir.

Diğer kediler, köpekler ve saldırgan hayvanlar tarafından zarar görmemesi için kapalı bir alan da özellikle ev ortamında yaşamını sürdürmesi gerekmektedir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X