Anasayfa

 Sevgi Gösterisi: Köpekler Sahibini Neden Yalar?

Minik dostlarımız, havlamak, hırlamak, kuyruk sallamak, ulumak, kokuların izini sürmek gibi birçok içgüdüsel davranışlarda bulunmaktadırlar. Bu davranışlardan bir diğeri de insanları yalamaktır. Köpek sahiplerini mutlu eden yalama hareketi, köpeklerin diğer davranışları gibi oldukça normaldir. Ancak köpekleri sürekli içgüdüsel davranışları göstermesi anormal bir durum olduğuna da işaret olabilir. Yalama eylemi rahatsız edici seviyelere ulaştığında minik dostumuzda ortaya çıkan bir davranış bozuklundan söz edilebilmektedir. Asıl önemli olan köpeğin sahiplerini aşırı derecede yalaması ve bu eylemin görülme sıklığıdır. Sevimli dostlarımızın sahiplerini yalaması, duruma, koşullara ve hatta köpeğin ruh haline göre de farklılıklar gösterebilir. Ancak genel bir kabulle yalamak, köpeklerin sahiplerine sevgi göstermek ve onlarla iletişim kurmak, ilgi çekmek, sahiplerinin üstünlüklerini kabullenmek ve sahiplerinden almış olduğu kokuyu tatmak hatta sahiplerini temizlemek gibi istekleri de sıralanabilir.

Yalamak Köpeklerde Sevgi Göstergesi Midir?

Minik dostlarımız da, sahiplerini sevdiklerini belli ettirmenin en kolay yolunun yalamak olduğunu bilmeliyiz. Sevgi göstergesi olarak sergilenmekte olan yalama davranışları köpeklerin yavruluk dönemlerinde annelerinden öğrenmiş oldukları bir harekettir. Anne köpekler yavrularını nefes alabilmelerini ve kan akışlarının hızlanması için doğum yaptıktan hemen sonra yavrularını yalarlar. Bu hareketleri, anne ile yavrunun arasında ki bağı kuvvetlendirmektedir. Dolayısıyla sevimli dostlarımızın sahiplerini yalamaları aileden biri olduğunun göstergesidir. Minik dostlarımız özellikle sahiplerinin yüzlerini yalıyorsa bu sahibine sevgisini göstermek niyetine olduğunu anlatmasıdır. Bu hamleleri hatta sahibini öpmesi anlamına da gelmektedir.

Yalamak, Bir İletişim ve İlgi Çekme Aracı Mıdır?

İnsanlarla yakın bir ilişki kurmak konusunda oldukça başarılı olan minik dostlarımız, yalama eylemini de iletişim ve ilgi çekme aracı olarak kullanmaktadırlar. Köpekler sahiplerinin ilgisini üzerlerine çekmek için havlama gibi eylemlere başvurmak yerine daha şefkatli bir eylem olan yalama hareketini tercih edebilirler. Sevimli dostlarımız oyun oynamak ya da sevgi göstermek istediklerinde özellikle sahibinin elini yalayarak ona odaklanmasının peşinde olur. Yalama mama isteğinin ifadesi olarak da minik dostlarımız tarafından kullanılmaktadır.

Minik Dostlarımızda Yalama Davranışının Görülmesinin Diğer Nedenleri?

Sevimli dostlarımız, sahiplerine sevgi göstermek ve onlardan ilgi beklemek ile onların üstünlüklerini kabul etmek dışında başka bir nedenlerle de yalama eylemine başvurabilirler. Olası nedenlerden biri de sahiplerini temizlemeye çalışmalarıdır. Bu hamleleri köpeklerin sahiplerine duymuş oldukları sevgiyi göstermeleridir. Ayrıca köpekler sahiplerinin elinde ya da yüzünde koku hissettiğinde ne olduğunu anlamak ve tadına bakmak içinde yalarlar. Türlerine ve karakterlerine göre yalama sıklıklarında değişiklikler görülmüş olsa da tüm köpekler sahiplerini yalarlar. Bu olağanüstü davranışın sürekliliği ve rahatsız edici bir biçimde tekrarlanması ise minik dostumuzun strese girdiğini göstermektedir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X