Anasayfa

 Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) Cinsi Köpek Özellikleri ve Bakımı

Dünyanın en eski köpek cinslerinden biri olduğu varsayılan Tüysüz Çin Köpeği ya da diğer ismi ile Chinese Crested köpek dostlarımızın anavatanları ile ilgili birçok farklı görüş vardır. Bazı araştırmacı kişiler bu köpek dostlarımızın kökenlerinin Anadolu'ya kadar gittiğini söylese de bazıları ise Etiyopya'nın kökenleri olduğunu iddia etmektedir. Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpek dostlarımız hakkında bir diğer teori ise Tüysüz olan Meksika köpeklerinin akrabası olduğu yönündedir. Ayrıca, dünyanın neresinde ortaya çıktığı tam olarak halen bilinmiyor olsa da Çinli tüccarlar tarafından gemilerde yetiştirilmiş olan Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpek dostlarımız Çinliler tarafından oldukça benimsenmiştir. Ayrıca bu ülke ile birlikte anılmışlardır. Tepeli Çin köpeği ismini de alan bu ırkın en dikkat çekici yanı ise vücutlarının bazı bölgelerinde hiç tüy bulunmamasıdır. Bu garip varlıkların gövdeleri tamamen tüysüz olup kafaları, ayakları ve kuyrukları uzun tüylerle kaplıdır. Günümüzde nadir görülen Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpekler Çin'de şifa dağıtıcısı olduğuna inanılıyormuş.

Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) Cinsi Köpek Genel Özellikleri

Şimdi de Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpek dostlarımız hakkında genel bilgiler yazacağız. Bu yazımız sayesinde onlar hakkında çok daha iyi bilgiler edinebileceksiniz.

  • Anavatanları tam olarak bilinmese de Çin'den dünyaya yayılan Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpeklerin anavatanları Çin olarak kabul edilir.
  • Mini köpek cinsleri arasında sayılan bu ırkın ağırlığı 2 ile 4.5 kilogram arasında değişirken boyları dişilerde 25 erkeklerde ise 30 santimetredir.
  • Ayrıca en belirgin özellikleri başlarında, ayaklarında ve kuyruklarında uzun tüyler olması ancak gövdesin de tüy bulunmamasıdır.
  • Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpeklerin tüyleri ve derileri her renkte olabilir.
  • Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpek dostlarımız bir süs köpeğidir. Bu canlılar yuvalarına son derece sadıktır. Bekçilik görevini iyi bir şekilde edinirler.
  • Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpekler son derece zekidir. Ayrıca inatçı bir karaktere sahiptirler. Bu konu eğitimlerini biraz zorlaştırabilir.
  • Orta derecede olan egzersiz ihtiyaçları vardır. Oyuncu, sevecen ve neşeli yapıdadırlar.
  • Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpeklerin onlara bakan kişilere sadakati yüksektir.
  • İyi bir bakım şartı ile Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpeklerin ortalama ömürleri 15 yıl kadardır.

Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) Cinsi Köpek Bakımı

Tüysüz olan Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpek dostlarımız dünya üzerinde nadir bulunan bir köpektir. Bu özelliği sebebi ile kapalı ortamlarda yaşamaları pek uygun değildir. Çok güneşe maruz kalmaması gerekir. Ayrıca soğuk hava şartlarından ciddi derecede etkilenirler. Sıcak iklimleri seven Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpek dostlarımızın soğuk hava şartlarında hayatta kalmaları zordur. Apartman dairelerinde yaşamak için ideal canlılardır. Ancak Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpeklerin bekçilik dürtüsü onu çok havlamaya itmektedir.

Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpek dostlarımızın egzersiz ihtiyaçları mini boyutlarına rağmen orta derecededir. Özellikle de kış aylarında dışarıda kalmalarını engellemek gerekir. Onlara köpek oyuncağı satın almanız doğru bir karar olacaktır. Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpek dostlarımızın haftada yalnızca bir kez fırçalamanız yeterli olacaktır. Veteriner kontrollerini ise aksatmamalısınız.

Sizlere bu yazımızda Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) cinsi köpek hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Bizi takip etmeyi unutmayın...


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X