Anasayfa

 Uyuyan Köpekler: Köpekler Rüya Görebilir mi?

Köpeğinizin yuvasına geçtiğini düşünün ve uyku pozisyonunu aldığını görün: Köpeğinizin vücudu hafifçe seğirmeye başlar, sızlanabilir ve hatta kendi kendine yumuşakça havlayabilir. Köpeğiniz rüya mı görüyor yoksa onda bir sorun mu var? Endişelenmenize gerek yok, rahatlayabilirsiniz. Köpekler sadece rüya görmezler, bunu biz insanlardan çok daha sık yaparlar! Uyuyan köpeklerin ve rüyalarının neyle ilgili olduğunu size bu yazımızda göstereceğiz.

Köpeğinizin rüya gördüğünü nasıl anlarsınız?

Biz insanlarda olduğu gibi, rüyalar sözde "REM aşaması" ile başlar. REM, "Baskın Göz Hareketi" anlamına gelir ve hafif ve derin uyku evresinden sonra başlar. Köpeğiniz uykuya daldıktan yaklaşık 20 dakika sonra bu "REM aşamasına" ulaşır. Solunum genellikle bu aşamada düzensiz ve sığ hale gelir.

Kaslar veya göz kapakları seğirmeye, hareket etmeye ve hatta titremeye başlarsa, köpeğiniz rüya görüyor olabilir. Tekme atma, kuyruğu sallama gibi diğer hareketler veya havlama gibi sesler de bir köpek rüyasının tipik işaretleri olabilir. Bazı insanlar uykularında konuşurlar: dört ayaklı arkadaşlarımız ise sadece havlarlar! Hareketler ne kadar belirgin ve hızlı olursa, köpeğinizin bir rüya görme olasılığı o kadar yüksektir.

Köpeklerin genel uyku evreleri biz insanlarınkine benzer. Bununla birlikte, her uyku aşaması, önemli, evrimsel bir uyanma aşamasıyla sona erer. Köpekler her gece bu uyku halkalarından 20'ye kadar çıkarken, insanlar ortalama olarak yalnızca dört ila beş kez geçer.

1. uyku aşaması: uykuya dalma aşaması

Bu aşamada uyanıklıktan uykuya geçiş gerçekleşir. Köpeğiniz uykuya dalar, bazen bacaklarındaki kaslar hafifçe seğirir.

2. uyku aşaması: hafif uyku aşaması

Köpeğinizin beyni hala aktiftir, ancak vücut giderek daha sakin hale gelmektedir. Bu faz, tüm uyku fazının neredeyse yarısını oluşturur.

3. uyku aşaması: derin uyku aşaması

Solunum ve kalp atışları yavaşlar. Vücut ısısı ve kan basıncı düşer ve köpeğiniz rahatsızlıklara veya seslere neredeyse hiç tepki vermez.

4. uyku aşaması: REM aşaması

Bu aşamada insanlarda rüyaların çoğu gerçekleşir, bu nedenle köpeklerin de en çok REM aşamasında rüya gördüklerini varsaymak mantıklıdır. Bizden farklı olarak köpeklerin REM evresi çok daha kısadır. Köpeklerin bizden çok daha sık uyumasının nedeni de budur!

5. Uyku aşaması: uyanma aşaması

Her REM fazını kısa bir uyanma fazı takip eder. Bu, kurt günlerinden kalma bir kalıntı: Bu düzenli uyanma dönemleriyle sürü güvende ve korunuyordu. Çünkü sürüden bir kurt, topluluğu düşmanlardan ve tehlikelerden korumak için her zaman kısaca uyanıktı.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X