Anasayfa

 Yaşlı Kedimin Sağlığını Nasıl Korurum?

Kedi dostlarımızın tüm yaşam evreleri boyunca özel ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurulduğu takdirde egzersiz planlarının düzenli bir şekilde yapılması, rutinlerinin oluşturulması ve beslenimlerinin düzenli bir şekilde sağlanıyor olması hem konforları hem de sağlıklarının korunması aıdna çok büyük anlamlar taşımaktadır. Minik patili dostlarımızda yaşlılık döneminde değişen ihtiyaçların karşılanması en ayırt edici dönemlerden biri olarak kabul edilebilir. Güzel dostlarımız yaşlandığında sağlıklı görünebilir. Sağlıklı görünmeleri sebebi ile yaşlılık gerçeği göz ardı edilebilir. Bu konuda çok dikkat etmeniz gerekebilir. Kediler sağlık durumlarını çok kolay bir şekilde saklayabilen canlılardır. Bu sebeple yaşlılık evresine girdiklerinden itibaren (11 ile 14 yaş arası) ek ve en önemli tedbirlerin alınması önem arz eder.

Her Zaman Suya Erişimi Kolay Olmalı

Minik patili dostlarımızda yaşlanma ile beraber metabolizma hızlarında azalış görülmektedir. Bazı böbrek hastalıkları ya da kabızlık görülebilme sıklığı minik yaşlı patili dostlarımızda çok daha fazla olabilir. Yaşlanmış kedi dostlarımızda suya erişim çok daha kolay olmalı. Bunun yanında su tüketme durumları sık sık takip edilmelidir. Yaşlı kedi dostlarımız yeterince su içmediği zaman dehidrasyon durumuna riskleri artacaktır ve bununla birlikte dehidrasyona bağlı çok fazla sayıda sağlık sorununu da gündeminize alabilirsiniz. Minik patili dostlarımızda su tüketimi direkt olarak çok daha fazla su içmesinin teşvik edilmesi ile başlar ve beslenim konusunda uzman veteriner hekimlerimizin önermiş olduğu sıklık ile yaş mama ile eklenmesi artırabilir. Su tüketimlerinin artırma yollarından bir diğer ise özellikle de eklem rahatsızlığı yaşayan patili dostlarımız için evin birden fazla alanına su kaplarının konumlandırılıyor olmasıdır. Bu sayede susamış oldukları her an çok kolay bir şekilde suya erişimleri kolaylaşacaktır. Kedi dostlarımızın yaşlılık dönemleri boyunca hareket kısıtları düşünülerek yapılacak bu davranış resmen hayatlarına konfor sağlayacaktır. 

Ağız ve Dişleri Kontrol Edilmeli

Yaşlı kedi dostlarımızın diş ve ağız sağlıkları sorun yaşayabilmesi adına yaygın bir durumdur. Maalesef ki dişlerinde kırılma olabilir ve ağız tümörleri, diş eti sağlıkları da bozulabilir. Genel sağlıklarını ve yaşam konforunu en iyi şekilde görüp takip edebilmek adına uzman veteriner hekimlerden daima destek almayı lütfen unutmayın. Yaşlanana dek sizinle yaşayacak ve bunun sorumluluğu almış tüm insanlar bunun elbette bilincindedir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X