Anasayfa

 Evcil Kuşlarda Çok Sık Görülen Hastalıklar

Kuş dostlarımızın sahipleri evcil kuşlarda yaygın görülen hastalıklar konusunda birçok araştırma yapmaktadır. Bu konu hakkında kuş sahiplerinin bilgili olabilmesi çok önemlidir. Bu durumda hastalıkların erken teşhis edilebilmesi mümkün olabileceğinden uygulanacak olan hastalığın tedavisindeki başarı oranı büyük ölçüde artacağından özellikle bazı hastalık durumlar daha ilerlemeden teşhis edilebilmesi evcil kuş dostlarımızın hayatta kaalbilme şansını çok ciddi oranda etkilemektedir. Kuş dostlarımızda yaygın görülen hastalıkların bazıları hızlı ve kolay bir biçimde tedavi edilebilirken bazıları ise ciddi problemlere sebebiyet verebilmektedir.

Proventriküler Dilatasyon Hastalığı

Proventriküler Dilatasyon hastalığı, kuş dostlarımız arasında görülecek hastalıklardan bir tanesi olarak kayıtlara geçmiştir. Bu hastalıkla kuşlarımızın sindirim sistemini destekleyen sinirler etkilenmektedir. Macaw türü papağanlarda çok sık olarak görüldüğü için Macaw Tükenmişlik Sendromu ismi ile de bilinmektedir. Macaw dışında ise Jako papağanı, Amazon papağanı, kakadu ve cennet papağanları cinslerinde çok sık görüldüğü için diğer adı ise Papağan Tükenmişlik Sendromu olarak bilinir. Proventriküler Dilatasyon hastalığı belirtileri vardır. Bu belirtiler arasında kilo kaybından kusmaya, dışkıda değişikliklten kursak şişliğine bir çok belirti yer almaktadır. Bazı kuşlarda hastalık çok ilerleyinceye kadar herhangi bir belirti görülmemektedir. Hastalığın tedavisinde ise genelde ilaç kullanılır. Hasta kuş dostlarımız için özel bir beslenme programı dahi uygulanabilir. Şu unutulmamalıdır ki hastalık için net bir tedavi yoktur. Uygulanan tedaviler tamamen kuş dostlarımızın konforlu bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri içindir.

Papağan Ateşi

Papağan Ateşi hastalığı ise diğer ismi ile psittakozdur. Kuş dostlarımızda görülen klamidya bakterisi kaynaklı bir hastalıktır. Bu hastalık oldukça bulaşıcı olması ile bilinmektedir. Papağan Ateşi hastalığının belirtilerini fark edebilmek oldukça zordur. Yaygın görülen belirtileri ise iştah kaybı, nefes almakta zorlanma, burunda ya da gözde akıntı ve ishaldir.

Kandida

Kandida ismi ile bilinen pamukçuk her türden kuşun sindirim sistemini etkileyebilecek sindirim mantar enfeksiyonu olarak bilinir. Kandida enfeksiyonu genelde mantar önleyici ilaçlar ile başarılı şekilde tedavi edilebiliyor.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X