Anasayfa

 Evde Tavşan Besleme Bakımı ve İhtiyaçları

Çok eski yıllarda evde tavşan beslenmesi son derece popülerdi. Günümüzde kedi ve köpek sahiplenme sayısı tavşanları geçse de hala birçok insan ya tavşan besliyor ya da bunun karar aşamasında! Evcil hayvan olarak tavşan seçimi son derece olumlu ve yaşayabileceğiniz deneyimler içerisinde fazlasıyla eşsiz olacaktır. Koca gözler, pofuduk tüyler, şirin görünüm ve son derece insan canlıları olmaları tüm bunların yanında ev ortamına müthiş ortam sağlayabilmeleri nedeniyle tercih etmeniz gereken bu hayvanlarla alakalı daha detaylı bilgilere göz atalım. Ortalama 10-13 yıl bir ömrünü bizlerle paylaşma süresi olan bu canlılarla ilgili kısa ve öz bilgilere gelin birlikte göz atalım.

Evde Tavşan Besleme ve İhtiyaçları

Tavşan beslemeyle alakalı en yaygın yanlış onların kafes hayvanı olduklarını düşünmenizdir. Onlar da aynı kediler gibi geniş bir ev ortamını ve serbest kalmayı severler. Birlikte vakit geçirme, oyun oynama, kişisel bakım ve temizliklerine rutin bakım, yaşam alanlarının düzenli şekilde temizlenmesi, beslenme programlarında çeşitli yiyecekler genel manada bir tavşan beslenmesi için yeterlidir.

Tavşanlarda tıpkı kediler gibi temiz ve kendilerini gün içerisinde saatlerce temizlemeye çalışan hayvanlardır. Aslında birçok konuda kedilerle karakteristik benzerlikleri bulunmaktadır. Oldukça temiz olan bu hayvanlar herhangi bir koku etrafa yaymazlar. Tüyleri kısa ise haftalık eğer daha uzun tüylü bir tavşan ırkını sahiplendiyseniz bu sayıyı artırmalısınız. Tırnakları aylık kesilmeli ve onun için uygun tırnak makası kullanılmalıdır. Günün bir kısmı kafeste geçirmesi uygun olacağından ve tuvalet eğitiminin de biraz daha dar bir alanda verilmesi gerektiğinden geniş bir kafes seçimi uygundur. Evin içerisinde rahat hareket edebileceği bir alan tahsis etmeniz ve yaşamını tehlikeye atabilecek eşya, kablo ve cihazların öncelikle güvenliğini almanız önemlidir. Su içmesi için devrilmeyecek tasarımda bir suluk ve mama kabını ana yaşam alanı olacak kafesine uygun bir biçimde konumlandırmalısınız. İlk başlarda evin tüm odalarını ona açmadan yaşam alanını büyüdükçe zamanla genişletmelisiniz. Tavşan dostlarımız sahipleriyle fiziksel ve duygusal temas kurmayı sevdiğinden günün belli saatlerinde mutlaka birlikte vakit geçirmelisiniz. Bu hem ortama kolay uyum sağlamasına hem de sizinle yakın bağ kurmasına destek olacaktır.

Otobur olan bu canlılar doğal bitki kaynaklı ve lifli gıdalarla beslenmelidir. Çok fazla yemek yemezler ama çok sık beslenirler. Taze ve kuru otlar öncelikle favorileridir. Tavşanın yaşına bağlı olarak beslenme rutinleri güncellenmelidir. Ayrıca dostunuzun zamanla neyi daha çok yemekten keyif aldığını da keşfedecek olan sizlersiniz. Kuru yonca, çayır otu, palet yem, yulaf favorileri arasındadır. Bunun dışında sık sık sebze ve yeşilliklerle dengeli beslenmesine yardımcı olmanız gerekmektedir. Böğürtlen, üzüm, ahududu, portakal, armut, şeftali meyve yönünden tavsiye edeceklerimiz iken, maydanoz, roka, salatalık, turp, havuç, kara lahana gibi çok kolay bulunabilecek sebzelerle de besin programını zenginleştirebilirsiniz.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X