Anasayfa

 Köpeklere Salam Sosis Gibi İşlenmiş Gıdalar Verilir mi?

Köpekler oburlukları ve doyumsuzluklarıyla bilinen hayvanlardır. Karınları tok dahi olsa lezzetli gördükleri birçok şeyi afiyetle tüketmekten imtina etmezler. İster sokak köpeği olsun ister evimizdeki baktığımız çipli, pasaportlu köpeğimiz olsun ırkı ya da yaşı ne olursa olsun bazı yiyecek türlerinde yeseler dahi sağlıklarını düşünüp dikkatli olmalıyız. Köpeklerin bir saniye bile düşünmeden afiyetle yediği her şeyin onlar için olumlu olduğu düşüncesinden vazgeçmeli orta-uzun vade de sindirim sistemi ve vücutlarına dokunabileceğini mutlaka gözümüzün önüne getirmeliyiz.

Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdaların çok sık tüketilmesi bizler için dahi sağlık tehlikesi oluşturabilir. İçeriklerinde fazlasıyla bulunan katkı maddelerin yanı sıra köpek dostlarımızın için fazlasıyla zararlı ve içeriğinde fazlaca olan baharat ve tuzun onların bünyelerine uygun olmadığını belirtmek isteriz. Ayrıca fazlaca yağ içermesi de dostlarımızın aşırı kilo almasına zemin hazırlayacaktır.

Aşırı tuz tüketimi köpeklerde; tansiyon sorunları, tuz zehirlenmesi

Aşırı baharat ve katkı maddesi köpeklerde; sindirim sistemi problemleri

Aşırı yağ tüketimi köpeklerde; obezite yani kilo alımı

Gibi sorunları dostlarımızın yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle kuru köpek mamaları, dostlarımızın günlük ihtiyacı olan besin değerlerini alabilmelerini ve sağlıklarını korumalarına yardımcı olur. Ayrıca onlar için hem yeterli hem de fazlasıyla doyurucudur. Dışarıdan bu tarz işlenmiş gıdaların verilmesi yukarıda görebileceğiniz sağlık sorunlarını tetiklemeye yetecektir. Ayrıca bu tarz yiyecekler aşırı lezzetli olması yüzünden köpeklerin bir süre sonra asıl yemeleri gereken kuru mamalara yüz çevirmeye başlamalarına neden olacaktır.

Hangi Koşullarda Köpeklere Bu Tarz İşlenmiş Gıdalar Verilebilir?

Öncelikle kuru mama ve yaş mama dışında salam, sosis, sucuk gibi bizlerin severek tükettiği yiyeceklerden uzak durmanız önemlidir. Fakat en kötü senaryoda ve o an verebilecek bir yiyecek bulamadığınız durumlarda şu önerilere takip ederek az miktarlarda en azından karınlarını kısa süreli ve hızlı biçimde doyuracak şekilde kullanabilirsiniz.

  • Ölçülü olmalı, bu tarz yiyecekleri sık sık vererek onları alıştırmamalısınız.
  • İçeriğinden emin olduğunuz kaliteli markaları tercih etmelisiniz.
  • Sucukların içeriği diğer ürünlere nazaran daha fazla baharat içerdiğinden bundan kesinlikle uzak durmalısınız.
  • Mümkün çiğ vermemeli, yağsız, tuzsuz şekilde su ile haşlayarak pişmiş şekilde sunmalısınız.
  • Yavru köpeklerin sindirim sistemi daha hassas olduğundan ufak yavru köpeklerden uzak tutmaya çalışmalısınız.
  • Küçük parçalar halinde ve belirttiğimiz pişirme yöntemlerin uygun sunabileceğiniz gibi elinizde mama var ise onunla karıştırarak vermeniz daha uygun olacaktır.

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X