Anasayfa

 Kedilerde Hapşırma Nedenleri Nelerdir?

Kediler de insanlar gibi her zaman olmasa da zaman zaman hapşırırlar. Bu normaldir ve genellikle insanlarda olduğu gibi aynı nedenlerden kaynaklanır. Ancak, bir kedi çok sık hapşırıyorsa, bunun ciddiye alınması gereken bir durum olabileceği vurgulanmalıdır.

Kedi evin içinde olduğu kadar dışarıda da serbestçe dolaşabiliyorsa, hapşırmanın genellikle dış etkenlerden kaynaklandığı düşünülür. İlk olarak, toz ve polen gibi dış etkenlerin hapşırmanın nedeni olduğu düşünülmektedir.

Öte yandan, dışarı çıkmayan ve zamanını sadece kapalı alanlarda geçiren kedilerin de kapalı alanlara özgü bir nedenle hapşırdıkları gözlemlenmektedir. Bununla birlikte hem dış mekân hem de iç mekân kedilerinde diğer semptomların eşlik ettiği sık hapşırma, genellikle acil müdahale gerektiren bir hastalığın göstergesidir.

Kediniz kontrolsüz bir şekilde hapşırıyorsa ve hapşırma ile birlikte yukarıda açıklanan başka belirtiler de varsa, mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Peki kediler neden hapşırır ve hangi durumlar ya da belirtiler tedavi gerektirir?

Kedilerde hapşırmaya ne sebep olur?

Bir kedinin hapşırmaya başlamasının birçok nedeni olabilir. İnsanlardan yola çıkarak kedileri de solunum yollarına giren toz, heyecan, alerjik uyarılma ve enfeksiyon gibi birçok faktörün aynı şekilde etkilediğini söyleyebiliriz.

Ancak, tüylü dostlarımız rahatsızlıklarını bizim kadar kolay ifade etmedikleri için hapşırmanın altında yatan nedenleri anlamak her zaman kolay değildir. Bu noktada, kedinize yardım etmek için yakından bakmak ve hapşırmanın ciddiye alınması gereken bir nedeni olabileceğini düşünmek en mantıklısı olacaktır.

Olası cevaplardan başlayarak kedilerin neden hapşırdığını inceleyelim.

Enfeksiyon

Viral, bakteriyel ve mantar enfeksiyonları, üst solunum yollarını olumsuz etkiledikleri için kedilerin hapşırmasına neden olabilir. Parainfluenza ve adenovirüs gibi ciddi enfeksiyonlar, hapşırma gibi eşlik eden semptomlar göz ardı edilirse ciddi sorunlara neden olabilir. Bu tür enfeksiyonlar erken tanı sonucu gerekli tedavi ile kontrol altına alınabilir ve aşılama ile önlenebilir.

Alerjiler

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de alerjik reaksiyonlar görülebilir. Örneğin, en yaygın alerjenlerden biri olan polenler kedilerde alerjiye neden olabilir. Kedilerde de benzer tetikleyicilerle hapşırma görülebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Alerjik reaksiyonları tetikleyen faktörleri fark ederseniz, bu faktörleri kedinizin yaşam alanından uzaklaştırarak sorunları önleyebilirsiniz.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X