Köpeklerde Kireçlenme (osteoartrit) Nedir?
Osteoartrit, kemikleri koruma görevini üstlenen eklem kıkırdağının yavaş yavaş bozulmasıdır. Dejeneratif eklem hastalığı olan kireçlenme olarak bilinir. Kireçlenme vücuttaki herhangi bir eklemde şekillenebilir. Köpeklerde özellikle kalça ve arka bacaktaki diz eklemleri ve sakral kemikleri etkilenmektedir.
Kireçlenme eklemi saran kıkırdak yapısında bozulmalar meydana gelmektedir. Bunun sonucu olarak hasarlı olan eklem kıkırdağının altındaki kemik dokuda değişiklikler meydana gelir. Değişimlerin olduğu kemikteki büyümeler ve eklem kenarındaki çıkıntılar eklemlerin normal yapısını bozarak, köpeğin hareketlerinde kısıtlanmaya ve ağrıya neden olur. Hastalık ilerledikçe kıkırdak hasarı arttıkça, eklem çevresindeki doku kalınlaşır bu da daha fazla ağrıya ve sertliğe neden olur.Kıkırdakta sinir olmadığından, hastalık uzun süre far edilmez ve ilerlemeye devam eder. Belirtiler görünür olduğunda ise teşhis ve tedavi için onu hemen veteriner hekime götürmeniz gerekir.
Köpeklerde Kireçlenme Hangi Irklarda Daha Sıklıkla Görülür?
- Alman Çoban Köpeği,
- Golden Retriever,
- Rottweiler,
- Dobermann Pinscher,
- Mastiff,
- Dachshund,
- Great Dane,
- Bernard,
- Samoyed
Osteoartrit eklem kıkırdağında ilerleyici ve sürekli, uzun süreli bozulma olarak tanımlanır. Eklem bozulmasından kaynaklanan kronik eklem inflamasyonudur. Bu durum genellikle büyük ırk köpeklerde görülmektedir. Anormal eklem gelişimi, doğuştan eklem defarmasyonu veya kalıtsal eklem durumu nedeniyle olabilir.
Köpeklerde Kireçlenme Oluşmanın Nedenleri
Yaşlı köpeklerde eklemlerde uzun süreli aşınma ve yıpranmaya bağlı olarak gelişir. Yavruyken kalça ya da dirsek çıkığı yaşayan köpeklerde erken yaşlarda görülme ihtimali de yüksektir.
Kilo eklemlere fazla stres yükleyebilir ve erken başlangıçlara neden olabilir.
Gut, romatoid artrit, diabetik nöropati, setik artrit ve doğuştan kalça çıkığı gibi hastalıklar osteoartrit gelişme riskini arttırırlar.
Köpeklerde Kireçlenme Belirtileri
- Oluşan eklem bölgesinde sertlik
- Oluşan eklem bölgesinde hassasiyet
- Hareketlilikte azalma
- Yürüme sırasında anormallik
- Topallama
- Yürüme sırasında eklemden ses gelmesi
- Uzun süre yatıp sonrasın da kalkarken eklemden ses gelmesi
- Problemli bölgeye dokunca inleme, bağırma
- Eskisine göre daha hızlı yorgunluk
- Bir yerden çıkarken ya da atlarken zorlanma
- Hareketin azalmasına bağlı olarak kilo alma