Köpeklerde Regl Dönemi Hakkında Her Şey
Tüm memeli canlılar gibi köpeklerin de türlerinin devamını sağlamak için üremeleri kaçınılmazdır. Üremek için dişi köpeklerin regl olmaları gereklidir. Cinslerine, yaşam şekillerine, beslenmelerine ve spesifik özelliklerine göre değişiklik göstermektedirler. Dişi köpekler yaşamlarının 6.ayından sonra regl dönemlerine başlarlar. Bu süre 18 aya kadar çıkabilmektedir. Regl köpeğin çiftleşmeye ve sonrasında üremeye hazır olduğunun göstergesidir. Yani regl dönemi köpeklerde kızgınlığa girildiğinin belirtisidir. Genel olarak bahar aylarında gerçekleşen regl köpeklerde 21 gün boyunca sürer ve senede 2 kez tekrarlanır. Dişi patili dostlarımız, yaşlandıkça regl dönemleri senede bir defaya düşebilmektedir.
Köpeklerde Regl Belirtileri
Dişi köpekleriniz eğer kısır değil ise 6 ayı geçtikten sonra her an bu döneme girmeye hazır olurlar. Her sağlıklı dişi dostlarımız, kısırlaştırılmadıysa 18 aylık olana kadar ilk regl dönemini atlatırlar. Patili dostunuzun regl olduğuna dair en büyük belirtisi ise yere bıraktığı kan damlalarıdır. Regl dönemlerinde köpeklerin genital bölgelerini sıklıkla yaladıklarını gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca bu dönemlerde köpeklerin genital bölgeleri büyür ve renk değişimine uğrarlar. Bir başka belirtileri ise meme uçlarının şişmesidir. İdrar yapma sıklıklarının artması ve bol bol su içmeleri de regl dönemlerinde oldukça fazla görülmektedir. Dişi köpekler de insanlar gibi regl dönemini farklı fiziksel ve psikolojik değişimlerle atlatabilirler. Köpeklerde insanlar gibi acı çekebilirler. Bu süreçte köpekler genellikle keyifsiz, iştahsız ve dinlenmeye ihtiyaç duyma gibi davranışlar sergileyebilirler. Kimi köpekler reglden neredeyse hiç etkilenmeden bu süreci çok rahat atlatabilirler. Kimileri ise oldukça agresif veya içine kapalı halde atlatabilirler.
Regl Döneminin Aşamaları
Köpeklerimizde regl dönemi 4 aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama kanamanın başlamasını ve ilk 6 gün ile 11 günü kapsayan proestrus dönemidir. Proestrus dönemi köpeklerimizin en fazla hormonal değişim yaşadıkları aşama olarak bilinmektedir. İkin aşama kısa bir süreç olarak bilinen östrus dönemidir. Bu dönemde köpekler hamile kalabilirler. Üçün aşama disetrus adı verilen aşamadır. Bu aşamada ise köpeğiniz hamile kalması durumunda regl son bulur. Eğer köpeğiniz hamile kalamazsa bu dönemden sonra reglinin son aşaması yanı dördüncü aşaması olan anestrus dönemidir. Bu dönemde ise hormonal değişimleri en az seviyeye iner ve bu süreç kısırlaştırılması için en ideal süreçtir.
Köpek Sahiplerinin Regl Döneminde Yapması Gerekenler
Regl dönemi insanlarda ki gibi köpekleri de ciddi anlamda etkiler. Kanama süreci boyunca köpeklerin de insanlar gibi karınları ağrıyabilir ve psikolojik olarak anlam veremedikleri süreçten olumsuz bir şekilde etkilenmiş olurlar. Bu süreçte köpeğiniz tahammülsüz ve kısmen agresif olabileceğinden üstüne varmamakta fayda var onu kendisiyle baş başa bırakmak en ideal yoldur yorulmaması gerekmektedir. Regl boyunca mahzunlaşıp dinlenmek isterlerse üzerine gitmeyin yürüyüş, mama ve oyun gibi günlük rutinlerini yerine getirmek istemeyebilir bu sebepten dolayı zorlamamak gerekir. İlgi ve şefkate ihtiyaç duyacakları için olabildiğince daha fazla ilgi gösterin.