Anasayfa

 Köpeklerin Kuyrukları Ne İşe Yarar?

Birçok insan hayatında en az bir kez köpek kuyruklarının işlevini merak ettiğine inanıyoruz. "Köpeğimin kuyruğu ne işe yarıyor?" sorusu tek bir cevap ile sınırlandırılamaz. Köpek dostlarımızın evriminde ve hayatında kuyruklarının çok önemli yerleri vardır. Hatta öyle ki günlük hayatta kuyruk, bir köpek için vazgeçilmez uzuvlardan sadece birisidir. Köpek dostlarımızın kuyruklarının hareket, iletişim ve denge olmak üzere üç ana özelliği bulunur. Köpek dostlarımız hayatları boyunca bu üç konuda kuyruklarını son derece iyi bir şekilde kullanırlar.

Denge Kurma

Birçok hayvan dostumuz için kuyruk denge için oldukça kritik bir öneme sahip olduğu bilinmektedir. Can dostlarımız hareket ederken de kuyruklarını eş ağırlık olarak kullanmak isterler. Bir köpeği koşarken veya bir yüzeyde yürürken görürseniz dengede durabilmek adına kuyruklarını daima hareket ettirdiklerini görürsünüz. İp üzerinde yürüyen bir insan elindeki denge çubuğunu ters tarafa yatırması gibi köpek dostlarımız da kuyruklarını vücutlarının tam olarak eğildiği noktanın tersine doğru eğer. Bu sayede hareket ederken ağırlık merkezini tam dengede tutar.

Kuyruğun denge için kullanıldığı bir nokta daha var. Bu da ani dönüşlerdir. Köpek dostlarımız hızlı bir şekilde koşarken aniden yön değiştirmek isterlerse bu durumda kuyruklarını kullanırlar. Vücutlarının ön tarafı köpek dostlarımızın gitmek istediği yöne doğru dönmektedir. Fakat, ileri yönlü momentum vücudun arka tarafının tıpkı aynı yöne gitmesine engel olarak. Köpek dostlarımız kuyruklarını gitmek istediği yöne doğru yatırır ve vücudun arka tarafının savunmasını tam olarak engellemektedir. Bu sayede hızlı ve oldukça sert dönüşler yapabilmektedirler.

Hareket

Köpek dostlarımızın hareketliliğinde kuyruklarının öneminini atlamamak gerekir. Köpekler bazı hayati hareketleri yerine getiriyorken kuyruklarından yardım alıyorlar. Köpek dostlarımız sıçrarken kuyruklarını da yukarı doğru kaldırır. Bu şekilde daha yükseğe zıplayabildikleri bilinmektedir. Yüksekten yere inerken ise kuyruklarının pozisyonunu yere doğru alçaltırlar. Köpekler için kuyruklarının hareket anlamında kullanılması son derece önem sağlar.

İletişim

Neredeyse herkesin bildiği bir konu da köpek dostlarımızın kuyrukları ile iletişim kurduklarıdır. Köpek dostları insanlar zaman içinde köpeklerin kuyrukları ile ne demek istediğini hatta nasıl bir ruh hali içinde olduğunu bile anlarız. Mutlu bir köpeğin kuyruğu havada olmakla beraber sürekli sağa sola hızlı hareket eder. Korkmuş bir köpek dostumuz ise kuyruğunu arka bacaklarının arasından karnına doğru uzatmaktadır.

Sizlere bu yazımızda köpeklerin kuyruklarının ne işe yaradığı konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bizi takip ettiğiniz için Mihav ailesi olarak size teşekkür ederiz.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X