Kemirgen ailesinin evcil hayvanları olan tavşanlar, sevimlilikleri ve arkadaş canlısı davranışları nedeniyle en sevilen hayvanlar arasındadır. Tavşanlar elbette bebekken tımar etmeye başlar başlamaz eğitilebilir ve evcilleştirilebilir. Peki yavru bir tavşana nasıl bakarsınız?
Tavşanların bakımı
Tavşanlar narin ve kırılgandır. En hassas oldukları dönem yavru oldukları dönemdir. Tavşanlar söz konusu olduğunda hastalıklar, vücudun ve eklemlerin oturması önemlidir. Bu nedenle, tavşanların bakımı büyük bir dikkat ve duyusal vurgu gerektiren bir konudur. Evinizde bir dişiden doğan tavşanlara ilk 15 gün boyunca dokunulmamalıdır. Bu süre zarfında dişi tavşan tam emzirme döneminde olmalıdır.
İlk 15 günden sonra yumuşak tavşan maması veya uygun yemle beslenebilirler ve bu süreden sonra veteriner hekiminize danışarak yavaş yavaş kuru mama veya kuru tavşan maması ile zarar vermeden beslenebilirler. Ancak bu dönemde kuru ve taze yemin yanı sıra annelerinin sütünü emmeye devam edecekleri için anne tavşandan ayrılmamaları gerekir.
Sütten kesildikten sonra
Sevimli hayvanlar olan tavşanların bakımı kolaydır ve popüler ev arkadaşlarıdır. Arkadaş canlısı tavşanlar ailenin bir parçasıdır ve sevgiye karşılık verirler. Tavşanların yemeyeceği bazı yiyecekler olduğu için tavşanlarınızı nasıl besleyeceğinizi bilmek önemlidir. Tavşanları evde beslerken nelere dikkat etmelisiniz?
Tavşanlar evcil hayvan piramidinin en altında yer alır. Büyük gözleri ve küçük kulakları ile karakterize edilirler ve hızlı bir şekilde gelişebilirler. Latince adı Oryctolagus cuniculus olarak bilinir. Toprağa kazdıkları yuvalarda bitkilerle beslenerek yaşarlar. Türkiye'de sadece tavşan familyası 'Leporidae' türlerine rastlanmaktadır.
Tavşanların evlat edinilmesi çok kolaydır. Ancak hassas yapıları nedeniyle tavşan sahiplenirken ve evde bakımını yaparken çocukların dikkatli olması gerekir. Tavşanlar hem dışarıda hem de içeride yaşayabilen en popüler evcil hayvanlardan bazılarıdır. Birçok tavşan ırkı doğumdan itibaren çift olarak yaşamayı sever, ancak melezler de vardır. Dost tavşanlar için güvenli ve ferah bir ortam sağlanmalıdır. Güvenli bir ortam sağlamak için öncelikle uzun tüylü tavşanlar çok çabuk kirlenir, bu nedenle düzenli tımar gereklidir.
Sütten kesildikten sonra tavşanlar sindirim sistemlerine zarar vermeyecek bitkiler ve diğer yemlerle beslenmelidir. Ancak tavşanın beslenmesinde mümkün olduğunca yeşil bitkilerden kaçınmak önemlidir. Mide henüz sindirime alışkın değildir ve bu durum tavşanlarda hazımsızlık ve diğer rahatsızlıklara neden olabilir.
Tavşanların uyku ve çiğneme alışkanlıkları
Tavşanlar yaşamlarının çoğunu geceleri geçirir ve sabah erken saatlerde beslenirler. Genellikle gün boyunca uyurlar.
Kemirme alışkanlığı tavşanlar için çok önemlidir. Günlerinin çoğunu çiğneyecek malzeme arayarak geçirirler. Çiğnenebilecek materyal sağlamak tavşanlar için çok iyi bir davranıştır. Elbette evdeki eşyaları da çiğneyebilirler. Dolayısıyla bu durumda dikkatli olunmalıdır.